A Momentum beleszállt Tóth Veráék kisboltjába

2024.04.07. 17:47
A kampány Palkonyát is elérte: a Momentum Tóth Veráék kisboltjával tematizálná a helyi közéletet. A párt polgármesterjelöltje szerint a Magyar Falu Program pályázati kiírása egyértelműen megfogalmazza, hogy a kistelepülési üzletek támogatásának célja 2000 fős vagy ennél kevesebb állandó lakosságszámmal rendelkező kistelepülésen napi fogyasztási cikket értékesítő üzletek létesítése vagy támogatása. Szerinte Tóth Veráék különleges termékeket áruló kisboltja ennek nem felel meg, mégis közel 40 millió forintot kaptak.

Palkonya polgármesterjelöltje szerint Tóth Vera családi cége szabálytalanul kapott 39 millió forint támogatást a Magyar Falu Program keretében. Az ügynek a Momentum két politikusa, Tompos Márton alelnök és Deli Tamás Győző járt utána, akik a helyszínre is ellátogattak, és találkoztak Beck Engelbert helyi polgármesterjelölttel.

A látogatás során kiderült, hogy a Megasztár első győztese egy boltpályázat keretében annak ellenére nyert el több millió forint támogatást, hogy a kisboltban gourmet-termékeket árusítanak. Beck Engelbert szerint a pályázati kiírás egyértelműen leszögezi, hogy ez így nem felel meg a szabályoknak.

39 millió forintból nyitottak egy olyan kisboltot, amiben minden van, csak az nem, ami a helyi élethez alapvető szükséglet, ami egyébként a pályázat feltétele volt

– mondta Tompos Márton, a Momentum alelnöke.

Beck Engelbert részletesen beszámolt a helyiek reakciójáról is. Eszerint a településen élők meghirdettek egy ingatlant, hogy ott valaki üzemeltessen egy olyan boltot, ami ténylegesen kielégíti a falusiak szükségleteit.

Ez a bolt tulajdonképpen egy kiváló delicates gourmet volt, a turisták nagyon örülnek neki, én is szeretek oda járni, de alapvetően azokat a napi szükségleti dolgokat, amik egy falusi embernek kellenek, azokat nem lehet kapni. Nem ebben az árkategóriában és nem az a termékcsalád van ott

 – mondta Engelbert, aki egyben a Momentum helyi szervezetének elnöke is.

Ezzel kapcsolatban Deli Tamás Győző, a Momentum EP-listájának harmadik helyezettje meg is jegyezte, hogy „igen nehéz elképzelni azt, amikor főzöget otthon az asszony, és elfogy a szarvasgombás fűszerkeverék. És éppen át kell ugrani a kisboltba venni egyet”.

 A momentum helyi politikusa szerint az egész Magyar Falu Program téves, ugyanis a helyiek azok, akik tudják, hogy mire van szükség, és azt az összeget mire kellett volna felhasználni.

Ami a célja ennek a boltpályázatnak volt, az nem valósult meg ebben a formában

– húzta alá a polgármesterjelölt.