Rekordot döntött a fullasztó meleg Budapesten, a java pedig még csak most jön

2024.04.08. 15:53
Április 7-én országszerte kora nyárias időben volt részünk. Az átlagos maximum-hőmérséklet ezen a napon 15,1 fok, ezzel szemben most 10 fokkal melegebb, tehát 25,1 fok volt az átlag. Budapesten a melegrekord is megdőlt, ugyanis Újpesten 26,5 fokos maximum-hőmérsékletet mértek.

Vasárnap megdőlt a melegrekord Budapesten, Újpesten 26,5 fokos hőmérsékletet mértek. A korábbi fővárosi rekord 26,1 fok volt, amelyet 1986-ban jegyeztek fel – írja a HungaroMet

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb és legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Szaharai por

Nemcsak a meleg, hanem a „kivételesen intenzív” szaharai por is elérte Európát. A mostani porfelhő a harmadik a maga nemében, amely az elmúlt hetekben a Szaharából Európába érkezett, de a European Union's Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) különösen intenzívnek nevezte – írja a Sky News.

A porfelhő Spanyolország nagy részén átvonulva elérte Délkelet-Franciaországot, Németországot és Nagy-Britannia délkeleti sarkát. Sok régióba színes naplementéket hozott, és poros lerakódásokat hagyott az autókon és az ablakokon. Ugyanakkor légszennyezést is eredményezett, sőt egyes régiókban az adatok átlépték az unió által meghatározott biztonságos határértéket is.

Mark Parrington, a CAMS vezető kutatója szerint a jelenlegi porfelhő ugyanannak az időjárási mintának a része, amely az elmúlt napokban Nyugat-Európában is meleget hozott.

Bár nem szokatlan, hogy a szaharai porfelhők elérik Európát, az utóbbi években megnőtt az ilyen epizódok intenzitása és gyakorisága

– mondta.