Világkongresszusnak ad otthont a Neumann János Egyetem

2024.04.09. 14:53
A kecskeméti Neumann János Egyetem ad otthont az RSAI Világkongresszus 14. találkozójának. Az eseményre négy kontinens 50 országából érkeztek kutatók és előadók. A résztvevők 77 szekció különböző tematikájú előadásai közül választhatnak. Az RSAI Világkongresszus április 11-ig várja az érdeklődőket a tudományos előadások mellett több egyedi kulturális rendezvénnyel is.

Világkongresszust lát vendégül a kecskeméti Neumann János Egyetem. Az eseményhez kapcsolódóan a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság (RSAI) elnökével, Hans Westlunddal közösen tartott sajtótájékoztatót Kecskemét polgármestere.

Hans Westlund a sajtótájékoztató elején kiemelte, hogy már a rendezvény első napján kiderült, jó döntés volt újra Európába és így Kecskemétre hozni a konferenciát. A szervezet vezetője úgy látja, hogy az elmúlt évek rendezvényei közül a kecskemétit biztosan a szívükbe fogják zárni, hiszen a konferencia szakmai elvárásainak maximális biztosításán túl a helyi szervezők számos kísérő programmal és példátlan szívélyes fogadtatással várták az ideérkezőket.

Kárpáti József, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi karának dékánja a helyi szervező bizottság társelnökeként kiemelte, hogy a tudományterület feladata a különböző földrajzi régiók között a politikai, társadalmi és gazdasági különbözőségek csökkentése. Kecskemét pedig azért is jó helyszín, mert az egyéni és az intézményi együttműködésre ez a város kiválóan alkalmas.

A Neumann János Egyetem rektora Fülöp Tamás biztatónak tartja, hogy az egyetem egy ekkora világrendezvény megszervezésére képes és biztos benne, hogy az itt megszerzett tapasztalatok további hasonló nemzetközi rendezvényjogok megszerzésére ösztönzik az intézményt. Az egyetemi vezető úgy fogalmazott, hogy társadalmasítani kell a tudományos eredményeket.

A nemzetközi konferenciákon való jelenlét pedig a hallgatók számára is egy olyan inspiráló környezetet eredményez, amely ösztönzőleg hat arra, hogy a fiatal szakemberek nemzetközi irányba mozduljanak, idegen nyelven is előadjanak.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere úgy látja, hogy Kecskemét és a Neumann János Egyetem azért is jó párosítás, mert az, amit a tudomány kutat és amit eredményekkel alátámaszt, a gyakorlatban is felmutatható a városban. Kecskemét tehát hitelesíti a tudományos tézisek eredményeit.

A város mezőgazdasága, az ipara, a kultúrája révén ma már világhírű. Ebbe a sorba lépett be a Neumann János Egyetem, mert az intézmény műszaki tudományterülete mellett már a gazdaságtudományi képzésével is viszi a város világhírét.

A fenntarthatósági tematikájú RSAI Világkongresszus is azt üzeni, hogy a természetet tisztelni kell. A polgármester hangsúlyozta, hogy érdemes figyelmet szentelni arra a tényre, hogy a kaliforniai Szilícium-völgy a technológiai fejlődés előtt egy mezőgazdasági célokra használt régió volt. Nem volt sok nevezetes helyi intézmény, a kivételt a Stanford Egyetem jelentette. A város számára mindig van jó példa, mert Kecskemét a jövőbe tekint, egyetemet épít és tiszteli a természetet.