Kitüntették a boszniai mentésben részt vevő magyar katonákat

2024.04.09. 06:01
Szombat hajnalban olyan missziót hajtottak végre magyar katonák két eltévedt túrázó mentése során, melyre korábban még nem volt példa. Hőstettüket dr. Sticz László éremmel ismerte el. A mentésben segédkező olasz és holland katonák, valamint egy osztrák civil ugyancsak elismerésben részesült.

Parancsnoki elismerésben részesültek azok a magyar katonák, akik részt vettek a Bosznia-Hercegovinában eltévedt német turisták szombat hajnali mentésében – írja az MTI. 

A kitüntetett katonák a mentés során nagy bravúrt hajtottak végre. A két német túrázó azután kényszerült segítségre, hogy április 5-én Bosznia-Hercegovinából áttévedtek Montenegróba. A mentést másnap hajnalban sikerült végrehajtani egy hegyvidéki, hóval borított területen, 2388 méteres magasságban. Ez magassági rekordnak számít a magyar kutató-mentés történetében.

A két német állampolgár mentését követően a kötelező orvosi ellenőrzést a Butmir táborban elvégezték, majd az egyik szarajevói kórházba vitték további ellátásra. Már mindkettőjüket kiengedték a kórházból.

A mentésben közvetlenül 14 magyar, két-két holland és olasz katona, valamint egy osztrák civil hajtott végre feladatokat. A két olasz katona később veszi át a parancsnoki elismerést.

Az elismerő parancsnoki érmeket dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka adta át a Szarajevó melletti Butmir táborban.

Dr. Sticz László az érmek átadásakor köszönetet mondott az összehangolt mentési feladat végrehajtásáért.