Sulyok Tamás: A nemzeti szuverenitás Svájcnak és Magyarországnak egyformán fontos

2024.04.19. 13:47
Sulyok Tamás köztársasági elnök a Svájci Államszövetség elnökével tartott megbeszélést négy olyan prioritást élvező kérdéskörben, mint a fenntartható béke megteremtése, a polgári lakosság védelme, az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsa hatékonyságénak növelése és az éghajlati biztonság kezelése.

A nemzeti szuverenitás Svájcnak és Magyarországnak egyformán fontos, sarkalatos kérdés – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök pénteken a Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az MTI beszámolója szerint a köztársasági elnök elmondta: a megbeszélésen négy tematikus prioritásban is egyetértettek, így a fenntartható béke megteremtése, a polgári lakosság védelme, az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) hatékonyságának növelése és az éghajlati biztonság kezelése kérdésében.

Emlékeztetett: a Svájci Államközösség elnökét 13 év után köszönthetjük újra Budapesten hivatalos látogatáson.

Svájc az Európai Unió által körbezárt, de mindig is semleges állam, amelytől sokat lehet tanulni

– mutatott rá Sulyok Tamás, hozzátéve: nagy várakozással, reménnyel vagyunk Svájc első ENSZ BT nem állandó tagsága előtt.

A gazdasági kapcsolatokról elmondta: az elmúlt években a svájci vállalatok az egyik legaktívabb magyarországi befektetői csoporttá váltak, az itt működő svájci cégek folyamatosan bővítik tevékenységüket – mutatott rá.

A köztársasági elnök fontos kapcsolódási pontnak nevezte Svájccal a békepolitikát. Kiemelte: megdöbbentette a hétvégi, Izrael elleni támadás, Magyarország aggódik a közel-keleti helyzet miatt, amely az eszkaláció veszélyét hordozza magában. Kiemelte: egyetértettek abban, hogy az orosz–ukrán háború lezárása egyformán fontos a világpolitika minden szereplője számára.

Újságírói kérdésre válaszolva Sulyok Tamás kifejtette: bízik abban, hogy a svájci békecsúcson valódi, érdemi megállapodás születhet, amelyek elhozzák az igazi fegyvernyugvást.

Magyarország az igazságos és fenntartható békében érdekelt.

Magyarország saját akaratából csatlakozott az európai közösséghez, ahova már több mint ezer éve tartozik és akar is tartozni – mondta Sulyok Tamás, hozzátéve: a kérdés az, hogy milyen Európát akarunk független és önálló államként, ez azonban nemcsak Magyarországon múlik, hanem a többi európai államon is. Magyarország mindig a saját identitásának védelme mellett fog állni – emelte ki.

Fontos erősíteni az európai kontinensen az összetartást és a párbeszédet

Viola Amherd elmondta, magyar partnerével a gazdaság területét érintve megbízható és előre látható keretfeltételek fontosságáról beszéltek, mivel Svájc Magyarországon az egyik legnagyobb beruházó, 900 vállalatuk 29 ezer munkahelyet teremtett.

Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy – mint fogalmazott – „a magyar kormány azt tervezi, hogy bizonyos szektorokban külföldi tulajdonosokat magyarországi leányvállalatok értékesítésére bírja”, amely intézkedés svájci vállalatokat is érintene.

Erről a kérdésről délelőtt Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetett, mert fontos, hogy Svájc és Magyarország eszmecserét folytasson

– mutatott rá Viola Amherd.

Az elnök kiemelte, hogy Svájcot és az Európai Uniót (EU) a lényeges kérdésekben azonos értékek és érdekek kötik össze, továbbá Svájc az EU negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere és harmadik legnagyobb beruházója, 1,5 millió uniós és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) területén élő polgár él és dolgozik Svájcban, mintegy 400 ezer uniós polgár ingázik naponta a svájci munkahelyére, ezért a partnerség elsődleges fontosságú.

A kapcsolatok erősítése érdekében márciusban a Svájc és az EU közötti kapcsolatok új fázisba léptek, és tárgyalások kezdődtek a svájci vállalatok akadálytalan hozzáféréséről az unió belső piacához, a fogyasztók védelméről, a munkaerőpiac-orientált bevándorlásról, a bérek védelméről, valamint az egészségi kockázatok közös leküzdéséről – ismertette az elnök.

Viola Amherd a békekonferenciával kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy az előkészületi munkák gőzerővel folynak, a meghívásokat a következő napokban küldik ki.

Az eseményt egy első lépésnek szánják a párbeszéd és a békefolyamat elindításában. Nem feltételezik, hogy a végére békét kötnek a felek, most a folyamat elindítását tartják a legfontosabbnak – emelte ki.

A migrációs nyomásra vonatkozó kérdésre azt mondta, ez Svájcot is érinti, az országban ugyanis nagyon magas a külföldiek aránya.

Ezért sokat fektetnek az integrációba, hogy a külföldieket jól be tudják vonni az ország életébe, hogy ne legyenek gettók, elkülönült, külföldiek lakta részek, amelyek nem integrálódnak – mutatott rá.

Elmondta azt is, hogy aggódnak a geopolitikai helyzet miatt, ezért a válság- és konfliktuszónákban sokat tesznek a béketeremtés, a béke megőrzése érdekében, valamint humanitárius támogatást nyújtanak, hogy az emberek a saját hazájukban rendelkezhessenek perspektívával, és ne kelljen elhagyniuk az országukat.