Szőnyeg alá söpörhetik a Balog Zoltán eltávolítását célzó egyházi eljárást?

2024.04.20. 06:37
A Református Egyház tíz tagja azt kéri a Zsinati Bíróságtól, hogy egyházi bírósági eljárás útján távolítsák el püspöki pozíciójából Balog Zoltánt az egyházi törvény több pontjának megsértése miatt. Egy református presbiter elmondta, hogy több verzióval számolnak, hogy mi következik ezután.

Beadványt nyújtott be a Református Egyház tíz tagja a Zsinati Bíróságnak, amelyben kérik Balog Zoltán püspök elmozdítását az egyházi törvény több pontjának megsértése miatt – írja az RTL.

Többek közt arra hivatkoznak, hogy Balog Zoltán magatartása alkalmas az egyház hitéletének rombolására és az egyház, valamint a társadalom megbotránkoztatására.

Balog Zoltán a kegyelmi botrány után egy videóüzenetben ismerte el, hogy valóban szerepe volt a bicskei igazgatóhelyettesnek adott elnöki kegyelemben, de csak a zsinat vezetéséről mondott le, a püspökségről nem. Balog Zoltán azóta is menekül a sajtó elől.

Szerintem egy püspök ellen ilyen ügy, az talán példátlan

– mondta Kónya Levente református presbiter, aki aláírta a bíróságnak elküldött kérvényt.

Kónya Levente azt mondja, hogy több verzióval számolnak, hogy mi következik ezután. Mint mondja, az is lehet, hogy egyszerűen „szőnyeg alá söprik az ügyet”, de elképzelhető, hogy évekig húzzák, amíg Balog Zoltánnak lejár a püspöki megbízatása, valamint az sem kizárt, hogy formai okok miatt visszadobják a beadványt.

Az RTL szerette volna megszólaltatni a Református Egyházat és Balog Zoltánt is, de nem válaszoltak a megkeresésre.

Balog Zoltán a kegyelmi botrány kirobbanása után, februárban lemondott a Magyarországi Református Egyház vezetéséről. Az egykori miniszter csak a zsinati elnöki posztról távozott, megtartotta a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét. 

Azóta egyre több református lelkész és egyháztag kéri a református püspököt, hogy mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is, a „Nem hallgathatunk!” című nyilatkozatot már százharminc református értelmiségi írta alá.