Fellebbez a DK: K. Endre személyiségi jogai miatt nem tudhatjuk meg, miért kapott kegyelmet

2024.04.27. 11:42
Demokratikus Koalíció szerint bicskanyitogató, hogy azt az embert, aki egy pedofil karjaiba lökte a bicskei gyerekeket, most a személyiségi jogaira hivatkozva mentegeti ez a velejéig romlott hatalom, ezért másodfokra viszik az ügyet, és fellebbeznek. A Fővárosi Törvényszék azért utasította el a keresetet, mert a kegyelmi eljárások iratai nem közérdekű adatok.

„Felháborítónak és bicskanyitogatónak” tartja a DK az elsőfokú bíróság döntését, amely álláspontjuk szerint aggályos – azért nem tudhatja meg az ország az igazat, mert a kért adatok bűnügyi személyes adatnak minősülnek – írták közleményükben.

Mint ismert, a Demokratikus Koalíció azért indított pert, hogy kiderüljön, miért kapott kegyelmet a korábbi köztársasági elnöktől, Novák Katalintól K. Endre, a bicskei pedofil igazgató segítője, aki elhallgattatta a szexuálisan zaklatott gyerekeket.

Az ügy hatalmas közfelháborodást váltott ki, nyolc nappal később pedig Novák Katalin köztársasági elnök és a döntését ellenjegyző Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is lemondott, majd a kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán is lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztségét megtartotta. Balogh Zoltán elnöki utódját a napokban választották meg. 

A Demokratikus Koalíció felháborodott az elsőfokú bíróság döntésén. A Fővárosi Törvényszék pénteken közölte, közérdekű adat kiadása iránt indított perében a magánszemély felperes azt kérte a bíróságtól, hogy az alperest kötelezze az úgynevezett kegyelmi ügyben keletkezett valamennyi irat számára történő kiadására. 

Indoklásukban rámutattak, hogy a jelen ügyben vizsgált kegyelmi eljárás a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény hatálya alá tartozik (végrehajtási kegyelem). E törvény iratmegismerésre vonatkozó szabályai kizárják a kegyelmi eljárásokon keletkező iratok nyilvánosságát.

A bíró hangsúlyozta, hogy a Kúria hasonló tényállású ügyekben hozott precedensértékű ítéleteiben is azt állapította meg, hogy a kegyelmi eljárás iratai nem közérdekű adatok. 

Így ennek nyilvánosságra hozatalát a törvény a széles társadalmi érdeklődés okán sem teszi lehetővé.

,,Jogállam nincs, törvény előtti egyenlőség nincs, gyermekvédelem nincs, jogok megerőszakolt gyerekeknek nincsenek, de a fideszes pedofiloknak és segítőiknek természetesen vannak személyiségi jogaik – reagált a DK. A párt nem adja fel a küzdelmet, és azt írták, ,,mindent meg fogunk tenni azért, hogy elszámoltassuk a kegyelmi ügy minden felelősét!”

Donáth Anna közösségi oldalán úgy reagált,

az egész társadalmat megrázó, a jogrendszer igazságos és méltányos működését megkérdőjelező döntést cinikus hallgatás övezi. A magát családbarátnak nevező kormány minden vizsgálatot lesöpör az asztalról, minden lehetséges módon akadályozza az igazság feltárását. A tanúkat, az igazolt bűnrészeseket eltüntetik a nyilvánosságból.

A momentumos politikus véleménye szerint „a NER úgy alkotta meg a kegyelmi jogszabályokat, úgy épített menekülőútvonalat a saját embereinek a jogerős ítéletek elől, hogy jó előre bebiztosította: a kegyelmi döntések ne lehessenek megismerhetők. Azt tudjuk, hogy legalább egy pedofilsegítőt elengedtek, de továbbra sem tudjuk, hogy még hány hasonló, vagy akár durvább eset történt” – összegezte gondolatait.