Egy határozat szerint nyáron kezdheti meg első ciklusát az Óbudai Egyetem rektora

2024.04.29. 08:35
Az Óbudai Egyetem szenátusa kimondta, hogy az idén nyáron kezdi meg az első ciklusát az öt éve már hivatalban lévő jelenlegi rektor. Bár a szabály kimondja, hogy csupán két ciklus engedélyezett, a furcsa határozatot azzal magyarázta az egyetem, hogy csak Kovács Levente megváltozott munkajogi státuszát akarták rögzíteni.

A 2019–2024 közötti rektori ciklus alatt történt modellváltást követően a rektor megváltozott munkajogi státuszának tényszerű rögzítése volt a cél – válaszolta az Óbudai Egyetem a 24.hu megkeresésére.

Az Óbudai Egyetem rektora 2019. július 15-től 2021. július 31-éig a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint magasabb vezető beosztásban végezte, 2021. augusztus 1-jétől 2024. július 15-ig pedig a munkatörvénykönyv által meghatározott módon vezető állású munkavállalóként látja el feladatát.

Ennek értelmében az Óbudai Egyetem szenátusa a rektori kinevezésről szóló határozatában rögzítette, hogy vezető állású munkavállalóként Prof. Dr. Kovács Levente 2024. július 15-étől első teljes ciklusát kezdi meg. Prof. Dr. Kovács Levente a következő rektori ciklusára készül, amely 2029. július 15-éig tart– írták.

Különös határozatot fogadott el február végén az Óbudai Egyetem szenátusa. E szerint

a szenátus úgy tekinti, hogy Kovács Levente, mint az Óbudai Egyetem 2024. július 15. napjától a szenátus által támogatott és a köztársasági elnök által kinevezendő rektora vezető állású munkavállalóként az Óbudai Egyetemen, mint alapítványú fenntartású felsőoktatási intézményben első teljes rektori ciklusát kezdi meg.

A határozatot egyhangúlag, 24 igennel fogadta el az egyetem szenátusa.

„Mivel Kovács Leventét 2019-ben nevezték ki rektornak, most jár le az első ötéves rektori ciklusa, így 2024 nyarától, akárhogy is számoljuk, ez lesz a második ciklusa” – hívta fel a 24.hu figyelmét egyik olvasójuk, aki megosztotta velük a szenátusi határozatot.