2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Nem kell bezárni a gödi Samsung-gyárat a kormányhivatal szerint

MG 0097
2024.05.23. 07:49
A kormányhivatal által tavaly decemberben kiadott egységes környezethasználati engedély a gyár számára több pont- és zajforrás tekintetében a korábbinál szigorúbb határértékeket vagy korlátozást állapított meg. Ennek ellenére nem zár be a Samsung-gyár a Pest vármegyei Gödön. A bíróság nem döntött érdemben a kormányhivatal által kiadott, szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmazó engedélyről.

A sajtóban megjelent hamis állításokkal szemben nem kell a gyár teljes működését felfüggeszteni, hanem azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges.

Elsősorban az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátozni, valamint más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni – írja közleményében a Pest Vármegyei Kormányhivatal.

Szükség esetén a kormányhivatal a jogszabályi keretek között fellép, azonban az egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött működés korlátozására a kormányhivatalnak a bírósági végzés alapján sincs jogi lehetősége – számolt be a 24.hu.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a bíróság nem döntött érdemben a kormányhivatal által decemberben kiadott, szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmazó engedélyről. Azt nem semmisítette meg, hanem az alkalmazhatóságát a folyamatban lévő közigazgatási per végéig elhalasztotta.

A kormányhivatal által decemberben kiadott egységes környezethasználati engedély a gyár számára több pont- és zajforrás tekintetében a korábbinál szigorúbb határértékeket vagy korlátozást állapított meg. A bíróság döntése átmenetileg ezeket a szigorításokat is hatályon kívül helyezte.

Minta ahogy az Index megírta, hatályon kívül helyezte a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét a bíróság.

A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület csütörtökön a hivatalos Facebook-oldalán azt írta, a Samsung-gyár környezethasználati engedélye ellen benyújtott keresetük alapján a bíróság az egyesület által kért azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét.

Tüntetők próbálják blokkolni a gyárhoz vezető utat

Közben politikusok és aktivisták szerda este elállták a Samsung gödi gyárának bejáratát.

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője a helyszínen azt mondta, csatlakoztak a civilek és a Greenpeace mai tüntetéséhez, majd átmentek a gyár főbejáratához és lezárták azt. A Momentum politikusai és aktivistái mellett a párt plakátautója is elállja a bejáratot.

Az akció előtti tüntetésen az LMP, a Párbeszéd – Zöldek, a Greenpeace, valamint a Göd-ÉRT Egyesület vett részt.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese és Kreitler-Sas Máté, az LMP országos elnökségének tagja közleményében azt írja, hogy „újra és újra bebizonyosodik, hogy ma Magyarországon egyszerűen nincs olyan hatósági és ellenőrzési rendszer, ami biztosítani tudná, hogy az akkumulátorgyárak minden szabályt betartva működjenek”.

Azt is írják többek között, hogy az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal együtt figyelemfelhívó akció keretében lezárták a gödi gyár bejáratait, hogy szimbolikusan így szerezzenek érvényt a jogerős döntésnek.

„Ennek az egész őrületnek csak az vethet véget, ha a júniusi választáson az emberek egy világos üzenetet küldenek a kormánynak arra vonatkozóan, hogy a saját biztonságukat, a vízkészletünket és az energiánkat fontosabbnak tartjuk, mint néhány nagyvállalat profitérdekét. Ennek kifejezésére pedig az egyetlen lehetőség az LMP-re adott szavazat a soron következő választáson” – közölték.

(Borítókép: A gödi Samsung-gyár 2023. február 8-án. Fotó: Németh Kata / Index)