2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia 0
Anglia 1

Lediplomázott az ország legidősebb nappali tagozatos hallgatója

2024.05.24. 16:13
Szegedi Dezső szegény miskolci roma családból indult, 1982-ben lett a miskolci színház tagja. Láthattuk más színházakban és filmekben, Jászai Mari-díjat is kapott. Tele van energiával, hisz az emberekben, miközben aggódik a roma–magyar viszony elmérgesedése miatt. Élete a színház, és nem is akar ezen változtatni, ettől még idén berobogott érettségizni. A HVG az ország legidősebb nappali tagozatos hallgatójával, friss diplomással beszélgetett.

A HVG korábbi interjújából kiderül, hogy a 67 éves Szegedi Dezső egy kedvelt miskolci színész. De mégis, mi visz rá valakit arra, hogy 67 évesen érettségizzen – annak ellenére, hogy a dolgozók gimnáziumában már egyszer leérettségizett –, majd egyetemi diplomát is szerezzen, hiszen a nyolcvanas évek óta ismert színész.

„Mi bajom lehet?” – hangzott a válasz. 

71 éves korában végül lediplomázott Szegedi Dezső színművész, az ország legidősebb nappali tagozatos hallgatója. Szegedi Dezső kulturális antropológiából szerzett diplomát, „Miskolc Gordon városrészének muzsikusai” címmel írta saját kutatásaira és terepmunkára épülő szakdolgozatát.

Szegedi Dezső elmondta, hogy baráti körével sok minden szóba szokott kerülni társadalomismereti kérdésekről is, és felismerte, hogy keveset tud a területről. Először önképzésbe kezdett, majd elindult a Miskolci Egyetemen egy kifejezetten érettségire felkészítő kurzus, erre jelentkezett, és beült a padba, mert ahhoz, hogy jelentkezhessen szociológia vagy kulturális antropológia szakra, emelt szintű érettségi vizsgával kell rendelkezni.

Szegedi azt is elmondta, először arra gondolt, hogyha bemegy a kurzusra és az érettségi vizsgára, egy kicsit röhej tárgyává válik, ami egyébként nem zavarta volna. Ennek ellenére senkinek nem szúrt szemet, hogy egy majdnem 70 éves férfi tanul a fiatalokkal, és a mai napig tartják a kapcsolatot. Nem izgult, mivel neki ez nem volt olyan fontos, mint annak a fiatalnak, akinek a pályája, élete is függhet a felvételitől, neki a színház az élete. 67 évesen nem készül pályaelhagyásra.

„Nincs nagy tétje a felvételinek, legfeljebb három év múlva egy szociológus-színész áll majd a Miskolci Nemzeti Színház deszkáira” – hangsúlyozta a színész.