2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Donáth Anna nem írja alá az MTVA nyilatkozatát a köztévés vitához

MG 8499
2024.05.25. 07:51
Donáth Anna nem fogadja el az MTVA által május 30-ára meghirdetett EP-listavezetők közötti vita feltételeit, az erről szóló nyilatkozatot „lelkiismereti okokból” nem írja alá.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője a Facebook-oldalán tette közzé azt a nyilatkozatot, amelynek kitöltését kérte tőle az MTVA a köztévés vitán való részvétel feltételeként. A politikus közölte, nem írja alá a dokumentumot, mert azt a „lelkiismerete és képviselői esküje nem engedi”.

Válaszomban jeleztem, hogy a vitán ott leszek, részt kívánok venni rajta, de a nyilatkozatot lelkiismereti okokból nem írom alá

– osztotta meg a követőivel a döntését Donáth Anna. 

A Momentum elnöke a dokumentumot is csatolta a bejegyzéséhez, amelyben az MTVA az EP-választás 2024 – listavezetők vitája címmel szervezett eseményen való részvétel feltételeként határozza meg a nyilatkozat elfogadását. 

A tervezett műsorszám részleteiről szóló tájékoztatást megismertem, a vita lebonyolításának feltételeit elfogadom, magamra nézve kötelezőnek tartom. Tudomásul veszem, hogy az EP-választás 2024 – listavezetők vitája kapcsán általam megismert feltételek megszegése az élő műsorban való részvételből történő automatikus és azonnali kizárással jár, a továbbiakban az adásban részt nem vehetek

– áll a Donáth Anna által megosztott nyilatkozatban.

A Momentum elnöke megjegyezte azt is:  azzal, ha nem engedik be a stúdióba egy parlamenti párt EP-listavezetőjeként és EP-képviselőként, „az MTVA magáról állít ki bizonyítványt”.

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke is kifogásolta az MTVA által május 30-ára meghirdetett EP-listavezetők közötti vita feltételeit, amelyről ebben a cikkünkben olvashat részletesen. A szabályzatban többek között az szerepel, hogy egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki véleményüket, utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.

A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e, és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet. Amennyiben a megszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználta, úgy az MTVA kollégái a megszólaló hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől. 

Ha belém fojtják a szót, vagy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét kizárják a nyilvános vitából, lelkük rajta. Mindenki látni fogja, hol tart a magyar közmédia

– mondta Magyar Péter a lapnak, hozzátéve, hogy a Várkert Bazárhoz tervezett tüntetést így is megtartják.

A köztévé által szervezett  nyilvános vitát  május 30-án  tartják meg  a Várkert Bazárban. Az adás este nyolckor kezdődik, és az M1 közvetíti élőben. Tervezett időtartama körülbelül 100 perc lesz. 

(Borítókép: Donáth Anna 2024. január 28-án. Fotó: Németh Kata / Index)