2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Vezetőséget választott a Keresztény–Zsidó Tanács

2024.05.29. 15:23
A Keresztény–Zsidó Tanács május 22-én megtartotta éves rendes közgyűlését, amelynek fő napirendi pontja a tisztújítás volt. Mindkét elnök eddigi jelölését megerősítette a saját egyháza, így az elnök a következő ötéves ciklusban továbbra is Székely János püspök, a társelnök pedig Radnóti Zoltán főrabbi.

A tanács alapszabályának megfelelően az elnököt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK), a társelnököt pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) jelöli.

Mindkét elnök eddigi jelölését megerősítette a saját egyháza, így az elnök a következő ötéves ciklusban továbbra is Székely János püspök, a társelnök pedig Radnóti Zoltán főrabbi.

A testület két alelnököt választott Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Szent-Iványi Ilona, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének jegyzője személyében –írja a Magyar Kurír

A tanács megvitatta az Izrael ellen 2023. október 7-én a Hamász által elkövetett terrortámadás és az erre válaszul Izrael által Gázában indított hadműveletek után beállt helyzetet. A tanács tagjai sajnálattal és fájdalommal állapították meg, hogy a világban emellett is számos háború zajlik. Kifejezték meggyőződésüket, hogy a Gázában zajló háború nem indokolhat sem zsidógyűlöletet, sem a palesztin néppel szembeni ellenségességet.

Imádságban kérték a béke ajándékát, a túszok kiszabadulását, a civil lakosság megkímélését.

A Keresztény–Zsidó Tanács megerősítette azt az elkötelezettségét, hogy testületileg és a tanács tagjai egyénileg is a béke üzenetének hírnökei akarnak lenni a társadalomban és egyházi közösségeikben. Ez a felelősségük abból a közös hitből fakad, hogy a Teremtő az embert a saját képmására alkotta.

A béke a Teremtő Isten egyik legértékesebb ajándéka.

A Biblia egy helyen így fogalmaz: „Az Úr béke”; a Messiásról pedig ezt írja: „Ő maga lesz a béke”. Ezért az Isten képmására alkotott ember egyik legfontosabb hivatása a béke megteremtése és megőrzése. A tanács tagjai vállalják és javasolják minden jóakaratú embernek, hogy a napjukból legalább öt percet szánjanak a békéért való imádságra vagy a békét elősegítő gondolatra, gesztusra.