Elképesztő hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátóhelyen
További Belföld cikkek
- Itt a minisztérium bejelentése, gyökeres változás jön az egészségügyben
- Reagált a kormány a legújabb Magyar Péter-féle hangfelvételre
- Átkot és rontást is levesznek, de füvesasszony is lesz a Miniszterelnökség által támogatott sámánfesztiválon
- A Hős utcai gettónak már a megépítése sem volt jó ötlet, most felszámolják
- „Ennek k..va nagy következményei lesznek, ebből elég volt” – újabb hangfelvétel került ki Magyar Péterről
Súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomon követési hiányosságokat találtak egy debreceni vendéglátóipari egység ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Elképesztő hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy debreceni étterem hatósági ellenőrzésekor.
Az egység több helyiségében ‒ többek között az egyszer használatos csomagolóanyagok, valamint az élelmiszerek tárolására használt raktárakban – rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat talált a hatóság.
Ezen túl az étterem több helyiségben sem működtek megfelelően a kézmosók, továbbá kézfertőtlenítő szer és a jogszabályban előírt fertőtlenítő hatású mosogatószer sem állt rendelkezésre a létesítményben. Ezen túlmenően az épület műszaki, valamint a hűtőberendezések műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az élelmiszer-biztonsági előírásoknak.
Az étterem egésze rendezetlen, takarítatlan volt.
Az ellenőrzést nehezítette, hogy az alagsori raktárban, ahol számos, a tevékenységhez nem kapcsolódó dolgot is tároltak, nem működött a világítás. Több helyiségben, köztük a konyhában is a mennyezet, a fal és a padozat is sérült volt. A gépek, eszközök és berendezések, mint például a húselőkészítő helyiségben lévő daráló, bárd és élező, szennyezettek voltak. Ezenfelül a konyhában, a hűtött munkapultban a tisztított, aprított zöldséget együtt tárolták az olvadó, nyers hússal.
Az egységben nem állt rendelkezésre megfelelő számú mosogató sem, így a fogyasztóktól megmaradt szennyezett tányérok visszakerültek a konyha területére. A készételek melegen tartásáról nem gondoskodtak. A fentieken túl a szakemberek súlyos hiányosságokat tártak fel a dokumentáció kapcsán is. Az egység ugyanis nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő, kötelező HACCP kézikönyvvel, nem működtetett nyomon követési rendszert, emellett az üzemeltető nem vezetett anyaghányad-nyilvántartást.
Az ellenőrzés idején dolgozó szakács nem rendelkezett érvényes egészségügyi könyvvel.
A Nébih a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hatóság továbbá 20 tétel, mintegy 66 kg nem nyomon követhető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert vont ki azonnali hatállyal a forgalomból, továbbá megtiltotta annak forgalomba hozatalát és felhasználását. Az egység a hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás, valamint a bírság kiszabása folyamatban van.