Izmosabb cellák érkeznek, két vármegyében heves zivatarok miatt figyelmeztetnek

2024.05.30. 17:11
Pénteken már két nagyobb hullámban várható csapadék. Egy meleg-nedves szállítószalag és egy mediterrán ciklon hidegfrontja is érkezik holnap, a HungaroMet előrejelzése szerint várhatóan a komolyabb események ez utóbbihoz kapcsolódnak majd.

Hevesebb zivatarok alakulhatnak ki Baranya és Somogy vármegyék területén pénteken – figyelmeztet a HungaroMet Zrt. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Baranya és Somogy vármegyében pénteken hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt a két érintett vármegyére másodfokú (narancs), az ország többi részére zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Elsősorban a villámlás jelent veszélyforrást, emellett eseteként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

A Hungaromet a közösségi oldalán azt írja, pénteken már izmosabb cellák érkeznek, és két nagyobb hullámban várható csapadék. Az előrejelzés szerint péntekre virradóra délnyugat felől egy csapadékzóna érkezik, amelynek előterében, illetve a csapadékzónába ágyazva zivatarokra kell számítani. Környezetükben – kiemelten a Dunától keletre – viharos, óránkénti 60–80 kilométeres széllökés, jégeső és intenzív, 15–25 milliméter közötti csapadék is előfordulhat.

Átmeneti szünetet követően pénteken a késő délutáni óráktól egy hidegfronthoz kapcsolódóan újabb hullámban érkezhetnek zivatarok, köztük heves zivatarok is. Utóbbiakhoz viharos, óránkénti 70–90 kilométeres széllökés, jégeső és felhőszakadás is társulhat. Zivatarokra, intenzívebb zivatarokra – fokozatosan északkelet felé haladva – a késő esti órákban is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras