2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Debrecenben diónyi jég esett, Pécsett villámárvíz alakult ki az extrém időjárás miatt

2024.06.01. 21:01
Kétszer is jégesővel csapott le Debrecenre a szupercella szombaton. Pécsett pénteken okozott villámárvizet a szélsőséges időjárás. A HungaroMet eközben visszavonta a szombaton kiadott másodfokú riasztásokat.

Szupercella érte el Debrecent és a Nyírséget szombat délelőtt. Az időjárási jelenség jégesőt és jelentős lehűlést hozott magával. A hideg szél és jég miatt rövid idő alatt 

csaknem 10 fokot csökkent a levegő hőmérséklete. 

A város webkamerái végigdokumentálták a vihar érkezését, ami alatt néhol diónyi nagyságú jég esett, a vihar gócpontjából pedig egészen amorf formájú darabok is hullottak, számolt be az Időkép.

A várost a délutáni második szupercella sem kímélte: szélvihar, felhőszakadás és jégeső egyszerre zúdult az utcákra, de a közeli Ebesen is nagy felfordulást okozott a heves zivatar. 

Pécsett villámárvíz alakult ki

Pécs belvárosában pénteken okozott villámárvizet a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék. Az árvízről a PécsMa.hu Facebook-oldalán tett közzé videót.

A felvételen jól látható, hogyan hömpölygött a víz az utcán. De szombat délelőtt is záporok-zivatarok vonultak végig a térségen.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (ORFK) szombat délelőtti közlése szerint a viharos időjárás országszerte sok munkát adott a tűzoltóknak.

Legtöbb esetben az ország északkeleti és középső részén a letört faágak és kidőlt fák miatt volt szükség a munkájukra. Hat esetben épületek tetőszerkezetét vagy kéményét rongálta meg a viharos szél, továbbá Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben néhány helyen nagyobb mennyiségű csapadékvíz öntött el garázsokat, pincéket. 

Kora este visszavonták a riasztásokat

Időközben visszavonta a hevesebb zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat a HungaroMet – számolt be az MTI szombat délután. Korábban Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyes járásaira adtak ki másodfokú riasztást hevesebb zivatarok veszélye miatt.

A legfrissebb előrejelzések szerint továbbra is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen kell délnyugatról északkelet felé tartó záporra, zivatarra számítani, néhol heves zivatar is kialakulhat. Azonban estétől csökken a csapadékgócok száma.