2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Karsai Dániel közölte, megkapják-e az elnöki kegyelmet Sulyok Tamástól

2024.06.03. 11:35
„Köztársasági elnöki kegyelem: nincs” – ezzel a címmel írt bejegyzést a Facebookon a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel. Emellett nyilvánosságra hozta az államfő teljes levelét is, és megjegyezte: már azt is nagyra értékeli, hogy Sulyok Tamás személyében egy állami vezető érdemben foglalkozott az ügyével.

Sulyok Tamás köztársasági elnök úr pénteken írásban reagált a megkeresésemre. Mint emlékezhetnek, azt kértem az elnök úrtól, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról, hogy kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek élet végi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket” – írta Karsai Dániel.

Az államfő válaszára utalva hozzátette: „A köztársasági elnök szerint ez a lépés elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét. A kegyelmi jogkör ilyen gyakorlása továbbá ellentétben lenne ezen hatáskör különleges, utólagos és egyedi jellegével.  Végezetül, az elnök úr szerint egy ilyen nyilatkozat arra bátoríthat embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét.”

Karsai Dániel ugyanakkor az elnök válaszára reagálva megjegyezte: 

Kiindulásként rögzítem, hogy már azt is nagyra értékelem, hogy egy állami vezető érdemi választ adott. Az elnök úr álláspontjával nem értek egyet, de azt légből kapottnak nevezni nem lehet.

Ezután ismertette saját véleményét is: „A kérdéses nyilatkozat megtétele nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét. Hiszen minden ügyet önállóan meg kell vizsgálni. Az Országgyűlés és a bíróságok hatáskörelvonása sem megfelelő érv, ugyanis Alaptörvénybe ütköző elítélést a köztársasági elnök megsemmisíthet. Minden ügyben egyedileg döntve, de akár rendszeresen egy azonos témában. Az, hogy az elnöki nyilatkozat esetlegesen arra biztathatna egyeseket, hogy segítsenek mások életének méltó befejezésében, nem hátrány, hanem előny. Ha esetleg így lenne, kevesebben kényszerülnének emberhez nem méltó módon befejezni életüket.”

Karsai Dániel a posztjához mellékelte az államfő levelét is, amelyet itt lehet megtekinteni. A levélben a fentinél részletesebben megindokolták a köztársasági elnök álláspontját, és azt írták:

A fentiekben kifejtettekre tekintettel minden szimpátiája ellenére Ügyvéd Úr kéréseit a köztársasági elnök nem tudja teljesíteni. Csak azt tudjuk megerősíteni, amit az Önnel való személyes találkozón is kifejezésre juttatott, jelesül, hogy elnök úr – úgy is, mint egykori kollégája – kiáll Ön mellett, küzdelmét együttérzéssel nyomon követi, pályafutását és tenni akarását tiszteli és elismeri.

Fontos döntés születhet a jövő héten az ügyben

Korábban írtunk arról, hogy a következő héten Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán dönthetnek Karsai Dániel ügyéről. Ezt szintén az alkotmányjogász jelentette be egy korábbi Facebook-posztban.