2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Hamarosan újabb jelentős benzinár-emelkedés jöhet Magyarországon a szakértő szerint

2024.06.04. 06:10
A benzin átlagára 600 forint alá csökkent Magyarországon, de a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a nyáron ismét 650 forint/literre növekedhet.

A benzin literenkénti átlagára hétfőre 3 forinttal lett kevesebb, így 597-re csökkent, a gázolajé pedig 603 forint maradt. Míg az autópályákon 670 forintot is kérhetnek egy liter üzemanyagért, addig a legolcsóbb automata kutakon már 573 forintért árulják a benzint. 

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője az RTL-nek elmondta, a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a kutak 70 százalékánál már ötössel kezdődik a 95-ös benzin ára, és a gázolaj sem áll olyan rosszul.

Ott is 600 forint alatti árakat lehet tapasztalni a kutak 60 százalékánál. Ez azt jelenti, 50 forinttal olcsóbb az üzemanyag, mint másfél hónappal ezelőtt. 

A kereslet nő, viszont a kínálat nem bővül

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint ez is jól mutatja, hogy az Oroszország ellen bevezetett európai uniós szankciók jól működnek. „Az orosz olajnak jelentősen lecsökkent a felvevőpiaca, emiatt áron alul próbálják értékesíteni” – tette hozzá, ám az árcsökkenés azonban csak átmeneti a GKI vezérigazgatója szerint.

Az OPEC+, vagyis a legnagyobb kőolaj-exportáló országok szervezete múlt héten a kitermelés korlátozásának hosszabbításáról döntött, így július helyett októberben növelik a kitermelést, pedig a kereslet várhatóan emelkedik.

Tehát a kínálat nem bővül, noha a kereslet növekszik a nyaralások alatt, ami jellemzően felfelé hajtja az árakat. Molnár László szerint ezért 650 forint környéki árak valószínűsíthetők augusztus végére.