2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Elárasztotta a Duna a verőcei strandot, a legmagasabb fokú árvízkészültség jöhet

2024.06.05. 06:02
A következő napokban akár a legmagasabb fokot elérő árvízvédelmi készültséget is elrendelhetik a Duna egyes szakaszain. Pest vármegyében többek között már Verőcénél, Budakalásznál és Dunakeszin is kiöntött a folyó. Az előrejelzések szerint a dunai árhullám csütörtökre éri el Budapestet, így szombatra már az alsó rakpart is víz alá kerülhet.

Ahogy az Index beszámolt róla, Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint a lehulló és összegyűlő csapadék miatt a szakembereknek készenlétben kell állniuk, mivel hamarosan komoly árhullám indulhat meg a Dunán.

Az előrejelzések szerint a dunai árhullám miatt első fokozatú árvízvédekezési készültséget rendeltek el Budapesten, négy árvízvédelmi szakaszon. A fővárost csütörtökre éri el a dunai árhullám, amelynek tetőzésére szombatra várják az alsó rakpart szintjét meghaladó vízállással, ami a rakpart lezárását jelenti majd.

Az Időkép munkatársai Verőcén jártak, ahol már a helyi strandot és a játszóteret is elöntötte a Duna. A községben már homokzsákokat is elhelyeztek, hogy szükség esetén védekezni tudjanak.

Budakalászon és Dunakeszin is kiöntött a Duna

Csoma Attila, Dunakeszi önkormányzati képviselője a közösségi oldalán osztotta meg kedden, hogy a víz ellepte a helyi strandot és a játszótér területét is. Bejegyzése szerint még akár egy métert is emelkedhet a víz, így a komp előreláthatólag szerda estig jár.

A Magyar Kerékpárosklub Észak-budai Területi Szervezet Facebook-oldala szintén kedden tette közzé, hogy a Duna áradása miatt lezárják Budakalászon az EuroVelo6 kerékpárút útvonalának egy részét. 

Üdülőterületeket is veszélyeztet az árhullám

Lakóházak nincsenek veszélyben, ártérre épített üdülőterületek viszont igen, és a legnagyobb gond, hogy tartós lesz az árhullám – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatornán kedd este.

Siklós Gabriella elmondta, hogy különösen bizonytalan volt az előrejelzés, minden modell mást mutatott, a hétfői és keddi csapadékra már egyáltalán nem számítottak. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt Passauban például 29 centiméterrel magasabban tetőzött a Duna, mint ahogy várták.

Hozzátette, hogy biztosra vehető, hogy Nagybajcsnál meghaladják a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintű vízállást, Budapesten pedig 670 centiméter körüli tetőzés várható szombat éjjel – tudatta a szakember.

A fővárosnál 621 centiméter jelenti az elsőfokú készültségi szintű vízállást, és 645 centiméternél önt ki a Duna a rakpartra.

A védekezési munkák támogatására kedden előbb Szolnokról érkezett 65 szakember a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz, majd Debrecenből is elindultak mintegy hatvanan. Hangsúlyozta, a vízügyeseknek nagy kihívást jelent a mostani helyzet, egyszerre több helyen van szükség a munkájukra, hiszen árad a Mura és a Tarna is.

Németországban halálos áldozatokat követelt az áradás

Mint írtuk, több halottja van a Németország déli területein pusztító természeti katasztrófának, amelyet a Bild az évszázad áradásának nevezett. Ezreket evakuáltak, és több tízezren segédkeznek Felső-Bajorországban és Svábföldön a homokgátak építésében és az elárasztott házakban élők kimenekítésében. Passauban kritikus a helyzet, ugyanis a város mindhárom folyója árad.

A magas vízszint miatt a Duna teljes ausztriai szakaszán leállították a hajóközlekedést kedden – közölte Christoph Caspar, a dunai közlekedésért felelős Via Donau állami vállalat szóvivője. 

Az MTI beszámolója alapján a magas vízállás miatt már nem tudják garantálni a közlekedés biztonságát. A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hogy a folyó teljes – több mint 350 kilométeres – ausztriai szakaszára vonatkozó intézkedés meddig lesz érvényben. Jelezte, hogy ez a további csapadéktól és a Dunába ömlő mellékfolyók hozamától függ. A vízszint megnövekedése miatt Ausztriában a Duna mentén számos településen fokozott árvízvédelmi intézkedéseket kellett bevezetni.