2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Bóka János a soros elnökségről egyeztetett az uniós tanácsadó testület vezetőivel

2024.06.11. 18:33
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnökével egyetértett az uniós ügyekért felelős miniszter abban, hogy erős kohéziós politikára van szükség.

A véglegesítés fázisában van az uniós elnökségi program, erről egyeztetett a területért felelős miniszter az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) vezetőivel Budapesten, a Várkert Bazárban kedden – írja az MTI.

Az európai munkaadókat, munkavállalókat és társadalmi szervezetek képviselőit tömörítő bizottság éppen a magyar fővárosban tartotta ülését. Nem hiába, ugyanis nagyjából 20 nap múlva kezdődik el az uniós soros elnökség.

Ez idő alatt

  • körülbelül 1500 tanácsi munkacsoporti ülést fogunk lebonyolítani;
  • 37 formális tanácsülést tervezünk tartani Brüsszelben és Luxemburgban;
  • 230 elnökségi rendezvényt bonyolítunk majd le Magyarországon,
  • köztük 16 informális tanácsülést, egy informális Európai Tanács ülést és az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóját.

Ezt a mostani eseményt is az uniós elnökség égisze alatt bonyolították le. Bóka János ismertette, hogy a magyar elnökség tíz kérdésben kért úgynevezett feltáró véleményt az uniós tanácsadó testülettől.

  • különös tekintettel a versenyképességre,
  • a kohéziós politikára,
  • az EU előtt álló kihívásokra,
  • illetve a Közös Agrárpolitika jövőjére.

Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke elmondta, Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel egyetértettek abban, hogy a jövőben erős kohéziós politikára van szükség az Európai Unióban, különös tekintettel az unió jövőbeni bővítésére. Hangsúlyozta: a kohéziós politika az a ragasztó, amely összetartja Európát, valamint a gazdasági konvergencia mellett a társadalmi felzárkóztatás fontos eszköze.