2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Kétmilliárd forintnyi áfát csalt el egy médiában tevékenykedő bűnszervezet

2024.06.13. 13:00
Kétmilliárdnyi áfát csalt el a bűnszervezet, tevékenységüket győri nyomozók leplezték le. Hasznukat készpénzben, ingatlanban és kocsikban tartották.

Győri nyomozók buktatták le azt a bűnszervezetet, amely film- és médiaipari fedőcégeken keresztül csalt el kétmilliárd forint áfát. A Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység 52 helyszínen csapott le egyszerre.

A győri nyomozók gyakorlatilag egy számlagyárat szüntettek meg. A fedőcégek a működés alapvető feltételeivel sem rendelkeztek tevékenységükhöz az eddigi adatok szerint. A bűnözői csoportban rokoni szálak is tetten érhetők. A központ egy motoros bolt volt, a cégek számláiról leemelt pénzeket innen osztották szét. A banda feje nem vetette meg a függőséget sem, hűtőjében kizárólag alkoholt tartott, a szervezetében pedig kokain és metamfetamin származékot jelzett az elvégzett drogteszt.

A médiacégekhez jelmeztervező, riporter és színész is volt bejelentve. A pénzügyi nyomozók 50 ingatlant vettek zár alá, emellett lefoglaltak készpénzt és luxusautókat is. 

Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt folyik nyomozás. A pénzügyőrök a bűnszervezet öt tagját őrizetbe vették, a Győri Járásbíróság elrendelte letartóztatásukat. A NAV munkatársai összesen 24 gyanúsítottat hallgattak ki. A bűnszervezet felszámolásán a NAV bűnügyi és bevetési állományából összesen 200 pénzügyőr dolgozott.