2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Rogán Antalt megkérdezték, lehet-e még belőle miniszterelnök

DSC 6083
2024.06.13. 20:11
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke hosszú idő után interjút adott egy lapnak. A 444 által készített beszélgetésben szóba került egyebek mellett a választási kampány, a háború és a Magyar Péter–Varga Judit-beszélgetésről kiszivárgott hangfelvétel is.

Rogán Antal a 444-nek többek közt beszélt arról a hangfelvételről is, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra, és ahol Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszélt volt férjének arról, hogy a kabinetminiszter és munkatársai belenyúlhattak bizonyos ügyészségi iratokba. 

Rogán Antal azt mondta:

utólag beszélt Varga Judittal arról, hogy miért mondott ilyeneket a felvételen.

„Ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva alaptalan dolgokat állított. De én megkérdeztem Varga Judit igazságügyi miniszter asszonyt utána, és azt mondta nekem: értsem meg, abban a szituációban már bármit elmondott volna, csak hogy szabaduljon a férjétől. Én ezt a magyarázatot elfogadom, főleg utólag, sok dolog ismeretében, amit a férjéről tudni kell” – mondta Rogán Antal. 

Megjegyezte azt is, hogy egyetért azzal, ahogy Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök korábban Magyar Pétert jellemezte. „Nem állítom, hogy nem reménytelen helyzetben lévő ember, ma már politikus” – mondta Rogán Antal.

Mindeközben a tárcavezető tagadta, hogy bármilyen szerepe lett volna Varga Judit és Magyar Péter válásában, annak lefolyásában.

A több mint egyórás beszélgetésben a miniszter többek közt arról is szót ejtett: 

  • A Völner–Schadl-botrány esetében közölte kabinetfőnökével, Nagy Ádámmal kapcsolatban (akinek a neve szintén előkerült az iratokban): „Megvártam, hogy mi lesz az egyes vizsgálatoknak az eredménye. Ezekből számomra az derült ki, hogy az Ádám teljes egészében ártatlan ezekben az ügyekben.”
  • Arról, hogy miként került „Tóni, Barbara és Ádám” neve az iratokba, azt mondta: senkivel nem folytatott olyan beszélgetést, mint ami az iratokban szerepel. „Ez nekem azóta is rejtély, ezt megmondom önnek őszintén […] Az én lelkiismeretem e téren nyugodt. Én semmilyen ilyen beszélgetésen nem vettem részt.”
  • „Sose akartam magamnak miniszteri rangot […] ez anno így alakult” – mondta a saját tisztégéről. Szerinte az ő feladatai eleinte államtitkári munkának minősültek, és csak a miniszterelnök döntése után lett ebből miniszteri pozíció. Ugyanakkor a mostani feladatkörei közt „kétségkívül van már olyan”, amit csak miniszter láthat el, ilyen például a nemzetbiztonság felügyelete.
  • „Nem okoz szorongást, ezt a leghatározottabban visszautasítom” – mondta arról, hogy szerinte nem problémás-e az, hogy a kormánypártok teleplakátolták „háborúval” az országot. Bár megjegyezte azt is, hogy egyes kormányzati plakátkampányok esetében ő maga is jelezte nemtetszését afelé a kommunikációs ügynökség felé, amellyel leszerződtek. 
  • „Most volt egy NATO-főtitkári találkozó ebben az épületben” – mondta Orbán Viktor és Jens Stoltenberg szerdai meetingjére utalva. Szerinte ez a találkozó jó eredménnyel zárult, „az általunk veszélyesnek ítélt ukrajnai misszióban Magyarországnak se pénzzel, se katonával nem kell részt vennie”. Hozzátette: szerintük a NATO missziója azért veszélyes, mert „az oroszok legitim célpontnak tekintenek minden olyan országot, aki ebben a NATO-misszióban részt vesz”.
  • „Ne haragudjon, amikor a migráció elkezdődött, senki sem gondolta, hogy ez ilyen méretű lesz […] Ha nem építettük volna meg a kerítést, egészen más állapotok uralkodnának” – mondta azzal kapcsolatban, hogy véleménye szerint most a veszélyek korában élünk. 
  • A kommunikációnak mindig az egyszerűsége a lényege” – mondta a kormányzati kommunikációra irányuló kérdésre válaszolva.
  • A kormányzati plakátkampányok létjogosultságával kapcsolatban azt mondta: ezekre azért van szükség, hogy a kormányzat elmondhassa a véleményét. Ennek alapján az emberek majd eldöntik a választáson, hogy az a kormány megfelelően látja-e a dolgokat. Szerinte nem elég, ha a kormány véleményéről csak médiumok útján értesülnek az emberek. 
  • „Ha a Fidesz és a KDNP van kormányon, akkor a Fidesz és a KDNP pártüzenetei meg fognak egyezni a kormányzati döntésekkel és a kormányzati üzenetekkel.”
  • Szóba került, hogy 1360 milliárd forint értékben kötött szerződéseket a minisztériuma az utóbbi 9 évben. Rogán Antal erre azt mondta: ezeket a számokat vitatja, és nemrég a Financial Times egyik újságírójának is elmondta hétfőn. E számmal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Véleményem szerint kicsit rossz struktúrában került összeadásra”, és szerinte valójában ennek a fele lehet a reális. 
  • Azért járnak hozzá rendszeresen a (kormányhatározattal nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított) KESMA-médiumok főszerkesztői, mert „ők hajlandók meghallani azt, amit a kormányzat szeretne elmondani”.
  • Arra, hogy miért veszítenek sok sajtópert a lejárató cikkek miatt ezek a lapok, azt mondta: „Nem gondolom, hogy ők megtévesztik a saját olvasóikat, de egyébként nem irányítom a munkájukat.” Szerinte e lapok valójában „jobboldali értékeket képviselő” sajtóorgánumok. Amikor megmutatták neki az Origo szexuális tartalmú cikkeit, arra azt mondta: „A bulvár mindenhol ilyen.”
  • Arról, hogy az információáramlás az általa irányított titkosszolgálatok és a kommunikációs szervek között kétoldalú-e, azt mondta: „Nem. Ennek megvannak a maga határai. A szolgálatoknál keletkező információk egy jó része minősítve van, és ennek megfelelően nem is adható ki. Amíg nem felügyeltem a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat, rengeteg olyan információ volt, amit én sem láthattam. Most gyakorlatilag szinte mindent láthatok, ha akarok.”
  • Elismerte, hogy rendszeresen rendelnek meg különböző felméréseket, szondáztatják a közvéleményt, „ezeknek a kutatásoknak a túlnyomó többsége konkrét kormányzati témákra irányul”. Azokra a kutatásokra, amelyek szerint időnként ő még Gyurcsánynál is népszerűtlenebb, Rogán Antal úgy reagált, nem gondolja magát népszerűnek, és tudatosan lépett ki a nyilvánosságból.
  • A találmányáról – amely rendszeresen sok bevételt hoz neki az éves adóbevallások szerint – azt mondta: „Nem egyedül csináltam, gond lenne, ha azt állítanám, hogy egyedül csináltam, hiszen nyilvánvalóan nem vagyok mérnök”, és az csak egy üzleti megállapodásnak tudható be, hogy ilyen jól keres ebből.
  • Arról, hogy papíron a kabinetfőnöke, Nagy Ádám apjánál lakik, azt mondta: „Válásom volt, akkor keresnem kellett egy helyet. Hol keres az ember magának egy lakást, ha nem egy ismerősnél?”
  • Arról, hogy lehet miniszterelnök belőle, azt mondta: „Eszem ágában sincs, nem vagyok alkalmas erre.” Hozzátette: más miniszterelnöknek sem végezné el a mostani feladatát, méghozzá azért, mert Orbán Viktort olyan kiemelkedő egyéniségnek tartja, „akiből egy évszázadban egy ország életében maximum két vagy három ember születik”.
  • „Jó érzés vele együtt dolgozni, sokat is tanulok tőle, szívesen dolgozom vele együtt, és most nem érzem azt, hogy ha más töltené be a miniszterelnöki tisztséget, akkor én ugyanezt a munkát el tudnám végezni” – fűzte hozzá.

(Borítókép: Rogán Antal. Fotó: Bődey János / Index)