Zugló új polgármestere: A Tisza-féle erődemonstráció sikeres volt, emiatt az egyik szemem sír

2024.06.19. 14:16
Rózsa András, Zugló polgármestere a Momentum túléléséről, a Szikra Mozgalommal való együttműködésről és a zuglói botrányokról is beszélt a 444-nek adott interjújában.

„Nem elég interjúkban és nyilatkozatokban ellenállni. Az alibizés. Néha az az érzésem, hogy az ellenzéki politika puhatolózásból áll” – hangsúlyozta Rózsa András a 444-nek adott, kedden megjelent interjújában.

Zugló polgármestere többek között arról is beszélt, hogy

  • A Momentumnak nem a politikai túlélésével kell foglalkoznia, a párt most is egy olyan projekten dolgozik, aminek a célja az Orbán-rendszer leváltása. Ez a legnagyobb kohéziós erő a Momentumon belül.
  • Azzal kapcsolatban, hogy a Tisza Párt erődemonstrációja sikeres volt, ambivalens érzései vannak, egyrészt örül, hogy van egy erő az ellenzéki oldalon, ami fejfájást okozott a kormánynak, másrészt viszont szomorú, mert a Momentumnak nem tett jót a Tisza Párt előretörése.
  • A Fidesznél szerinte hetente olyan botrányok történnek, „amik miatt egy nyugati demokráciában minimum miniszterek mondanának le.” A Momentumnál ugyanakkor a felelősségvállalás természetes, Donáth Anna is megmondta előre, ha sikertelen lesz az EP-választás, akkor lemond.
  • A Momentum új elnökétől azt várja, hogy álljon bele két lábbal az Orbán-rendszerbe és azokba a dolgokba, amik miatt létrejött a párt. „Képviselni kell a társadalom számára hasznos ügyeket, közben aktívan és cselekvő módon szembehelyezkedni a rendszerrel. Nem elég interjúkban és nyilatkozatokban ellenállni. Az alibizés. Néha az az érzésem, hogy az ellenzéki politika puhatolózásból áll.”
  • Ügyek mentén mindenkivel együttműködik, aki együtt akar működni, és érdemes az együttműködésre.
  • A Szikra Mozgalommal politikai értelemben nem mindenben ért egyet, de Sudár Orsolyával, a mozgalom zuglói képviselőjelöltjével abban maradtak, hogy megbeszélik, van-e valamilyen mód a szakmai alapú együttműködésre.
  • Horváth Csabától, Zugló jelenlegi polgármesterétől arra számít, hogy a futó projekteket szeretné befejezni, amivel nincs gondja, ugyanakkor ha Horváth Csaba olyan döntést akar hozni, ami túlterjeszkedik a ciklusán, vagy politikailag nem adekvát, azzal már lesz problémája.
  • Horváth Csaba működéséhez nem asszisztált, a saját feladatait látta el. „Borzasztóan nehéz volt úgy dolgozni, hogy a fél szememet állandóan azon kellett tartanom, hogy éppen mit akarnak ellopni a szocik.”
  • Azért nem mondott le korábban, mert sokáig volt érdekérvényesítő képessége, és el tudta érni eredményeket, valamint az utolsó percig dolgozni akart.
  • A zuglói parkolási rendszerrel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezzel sokat foglalkozott az elmúlt években, és korrupció gyanúja miatt mindenképpen meg kell vizsgálni az ügyet, valamint szeretne egyeztetni Baranyi Krisztinával is.
  • A Postás-sportpálya megmentésére petíciót indítottak, mert nagyon fontos Zugló számára. Elmondta, hogy megkeresi majd az államot, és megnézi, milyen lehetőségeik vannak. Megjegyezte azt is, hogy jó lenne, ha az üzemeltetési jogot megkapná az önkormányzat.