NGM: a melegben be kell tartani a munkavédelmi szabályokat
További Belföld cikkek
-
Tarjányi Péter: Magyarország legnagyobb nemzetbiztonsági problémája nem a migráció, hanem a korrupció
- Újabb módszerrel próbálkozott egy csaló, de gyorsan lelepleződött
- Külföldi gyorshajtás miatt kapott bírságot egy békési nő, pedig sosem járt abban az országban
- A MÁV igyekszik javítani járatai pontosságán
- A Media1 főszerkesztője szerint a Telex és a 444 információkat tart vissza, ha az Magyar Péternek kellemetlen
Harmadfokú hőségriasztást adott ki a Hungaromet, emiatt fontos, hogy a melegben is betartsák a munkavédelmi szabályokat – mondta az Inforádiónak Zöld-Nagy Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.
Kiemelte, hogy zárt helyen a 24 fok feletti, a szabadban pedig a 25 fok feletti értéket meghaladó hőmérséklet tekinthető veszélyesnek az egészségre, ekkor ad ki az országos tiszti főorvos a hőség miatt figyelmeztetést.
Zárt helyi munkavégzésnél ez a teendő
Biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletű, nagyjából 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet irodában vagy zárt helyen. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt. A klímaberendezést használat előtt érdemes kitisztítani, mert súlyos betegséget okozhatnak a benne lévő baktériumok.
Az is fontos, hogy klimatizált helyiségből ne lépjünk azonnal ki a forróságba, vagy fordítva. Érdemes a klímát úgy beállítani, hogy mindössze öt fok hőmérsékleti különbség legyen. Ezt nevezzük zsilipelésnek. Ha nem tudunk klímás helyen dolgozni, akkor pedig érdemes rotációban végezni a munkát beltérben is. Óránként, kétóránként érdemes cserélni a dolgozókat.
Szabadtéri munkavégzésnél így kell eljárni
Lehetőleg felváltva tartózkodjanak a tűző napon a dolgozók, ha szabadtéren dolgoznak. 11 és 15 óra között, ha van rá mód, árnyékos helyen folyjon a munka. Fontos a könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházat viselése. Érdemes kinevezni valakit, aki figyeli a hőgutára utaló jeleket. Mindig legyen elérhető távolságban mobiltelefon, ha orvosi segítségre lenne szükség, emellett fontos kerülni az alkoholos vagy magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztását. Próbálják a víz- és sópótlást, valamint a védőitalt biztosítani.
Nagyon fontos a tudatosság mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről
– hívta fel a figyelmet.
Arra is kitért, hogy végig kell gondolni ilyenkor a munkaadónak a pontos szervezést, mikor tartanak pihenőt. A tájékoztatás is nagyon fontos ilyenkor. Minden munkatársat el kell látni szerinte megfelelő információkkal. Azt is elmondta, hogyha nem megfelelőek a feltételek a munkavégzéshez, akkor teljes joggal tagadhatja meg a dolgozó a munkavégzést, hiszen veszélyben van az egészsége. Példaként hozta az építkezést és a mezőgazdasági munkát. Ezeknél a tevékenységeknél a legfontosabb árnyékba húzódni 11 és 15 óra között.
Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia,