Szombaton sem tágít a hőség, a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki két vármegyére

2024.06.21. 14:25
Szombatra több vármegyére is piros fokozatú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok a hőség miatt, hat vármegyében pedig zivatarokra is figyelmeztetnek. A napi középhőmérséklet 27, de lesz, ahol 29 fok felett alakul.

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adott ki két déli vármegyére szombatra a HungaroMet Zrt.. Csongrád-Csanád és Békés vármegyében a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

Másodfokú (narancs) figyelmeztetést lesz érvényben a magas középhőmérséklet miatt Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére. Ezeken a területeken várhatóan 27 fok felett alakul a középhőmérséklet.

Emellett szombatra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki hevesebb zivatarok kialakulása miatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre. Ezeken a területeken a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

A meteorológiai szolgálat péntekre Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést magas középhőmérséklet miatt – írta az MTI. 

Meghosszabbították a vörös kódot

Mint arról korábban beszámoltunk, a HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot.

Az intézkedés kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását, egyben a protokoll felkészíti az intézményeket az intézkedés végrehajtására.

Csizi Péter elmondta, a szociális munkások vizet és hideg teát osztanak az utcákon, továbbá felhívják a hajléktalanok figyelmét arra, hogy célszerű hűtött helyiségekbe menniük. Továbbá kérik a lakosságot, hogy ha bajba jutott embert látnak, akkor hívják a krízis-diszpécserszolgálatot. 

A nagy hőség megterhelheti a munkavállalók szervezetét, különösen azokét, akik a szabadban dolgoznak. Hogy milyen szabályok vonatkoznak a munkáltatókra, és hogy lehetséges-e a munka megtagadása hőségriasztás idején, arról alábbi cikkünkben olvashat bővebben.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.