Hónapokkal a létrehozása után végre lett honlapja a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak

2024.06.25. 10:24
Több mint négy hónap után több közérdekű adatot is közzétett a Szuverenitásvédelmi Hivatal, és honlapja is lett a szervezetnek.

2023 decemberében szavazta meg a kormány a Szuverenitásvédelmi Hivatalt létrehozó törvényt, melynek elnöke Lánczi Tamás lett. Hónapokig a közösségimédia-felületen kívül más elérhetőséget nem lehet találni a hivatalhoz, nem volt sem honlapja, sem e-mail-címe, telefonszámot sem tüntettek fel, és azt sem lehetett tudni, hányan dolgoznak ott és kik a vezetői.

Most azonban, több mint négy hónap várakozást követően, miután a 24.hu május végén Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnökéhez fordult a hivatal átláthatatlan működése miatt, lett honlapja a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak.

„A hatóság június 10-én észlelte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal saját honlapját a https://szuverenitasvedelmihivatal.hu oldalon elindította, amelyen a közérdekű adatok menüpont alatt tekinthető meg a központi államigazgatási szerv általános közzétételi listája” – írta a lapnak Péterfalvi Attila. Ezzel utalt arra is, hogy nem kell eljárni a hivatallal szemben, mivel eleget tettek az információs jogról szóló törvény előírásainak.

A 24.hu érdeklődése után tett közzé több közérdekű adatot is a Szuverenitásvédelmi Hivatal, így kiderült, hogy Berzi Gergely és Szablics János a két elnökhelyettes, március végén 26-an dolgoztak a hivatalban, az egyik vezetőnek 7,7 milliót, a 25 foglalkoztatottnak pedig 34,3 milliót fizettek ki, és 2024-ben 2 milliárd 455 millió forint költségvetési támogatásban részesülnek.