2024. július 2. 18:00 ÉLŐ
Románia 0
Hollandia 2
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Kiderült, melyek a legnépszerűbb egyetemek Magyarországon

2024.06.30. 16:30
Néhány hét múlva kihirdetik a felvételi ponthatárokat, a legnépszerűbb öt egyetem között fővárosi és vidéki intézmények egyaránt szerepelnek. A jogász és a pszichológia szakokra továbbra is kimagasló a jelentkezés.

A jövő héten, a középfokú szóbeli vizsgák végeztével lezárul az idei érettségi időszak, július 24-én pedig az is kiderül, hogy a 120 990 diákot melyik egyetemre vették fel, írja a Világgazdaság. A legnépszerűbb öt egyetem között fővárosi és vidéki intézmények egyaránt szerepelnek. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása alapján a jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka osztatlan szakokra, 3 százaléka pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett.

Népszerűek a gazdálkodástudományi képzések, de nőtt az érdeklődés a pedagógusképzések és a műszaki, informatikai, valamint a természettudományi képzési területek iránt is. A legnépszerűbb szak 6801 jelentkezővel ezúttal is a gazdálkodási és menedzsment alapképzés volt, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is olyan képzések követtek, mint a pszichológia, a jogász, az ápolás és betegellátás, valamint a kereskedelem és marketing szakok.

A LEGTÖBB JELENTKEZŐT, ÖSSZESEN 17 080 FŐT IDÉN IS AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM (ELTE) VONZOTTA; AMIT A HÁROM LEGNAGYOBB VIDÉKI EGYETEM KÖVET.

A második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény 9950 jelentkezővel a Debreceni Egyetem, a harmadik a 8395 jelentkezőt vonzó Szegedi Tudományegyetem, a negyedik pedig 7292 jelentkezővel a Pécsi Tudományegyetem. Az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a budapesti székhelyű Budapesti Gazdasági Egyetem lett 6729 jelentkezővel. A jelentkezőknek az intézményi pontok miatt minden egyetemen más lehet a pontszámuk, ugyanis egyetemenként változik, hogy például mennyit ér egy nyelvvizsga, vagy hány pontot ér az emelt szintű érettségi.

A lap emlékeztetett, ügyintézésre legkésőbb július 10-ig van lehetőség az e-felvételiben, így feltölthető a jelentkezési határidőt követően szerzett dokumentum, módosítható a jelentkezési helyek sorrendje, igaz, csupán egy alkalommal, illetve egyes adatok, valamint visszavonható egy-egy vagy az összes jelentkezési hely.