2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Jégesővel érkezik a vihar hétfőn

2024.06.30. 12:22
Hevesebb zivatarok alakulhatnak ki a délnyugati és az északkeleti országrészekben hétfőn. Hét vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében hétfőn hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt a hét vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A HungaroMet Zrt. MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az ország többi vármegyéjére – Csongrád-Csanád és Békés vármegye kivételével – elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfő éjfélig zivatar kialakulásának veszélye miatt.

Csongrád-Csanád és Békés vármegyében viszont hétfőn a középhőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ezért magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben a két vármegyében. 

Az előrejelzés szerint vasárnap estétől növekszik a zivatarok valószínűsége. Kezdetben elsősorban északnyugaton, a Dunántúl északi részén alakulhatnak ki zivatarok, majd a középső országrészben, a főváros térségében, illetve éjféltől egyre inkább az ország északi, északkeleti harmadában és az Észak-Alföldön.

Zivatarok környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél és néhol jégeső fordulhat elő. Hétfőn a déli óráktól elsősorban a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, és néhol heves zivatar is előfordulhat.

Az ország többi részén kisebb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok. A zivatarokat általában viharos szél, a hevesebb viharokat óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti. Hétfőn az éjszaka első felében még előfordulhatnak zivatarok, amelyek lecsengése csak hajnaltól várható.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras