2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Átalakuló politikai tér vagy utolsó esély Orbán Viktoréknak az új pártszövetség létrejötte?

Untitled-1
2024.06.30. 13:59
Mráz Ágoston Sámuel szerint ambiciózus céljai vannak a Fidesznek és a KDNP-nek a mostani szövetség létrehozásával. Nagy Attila Tibor ugyanakkor úgy véli, a Fidesz számára ez az utolsó esély, hogy elkerülje a legrosszabbat, vagyis azt, hogy egyetlen európai pártcsalád frakciójához sem tud csatlakozni.

Egy héten belül kell frakciót alapítani az Európai Parlamentben, amihez hét országból 23 képviselőre van szükség.

„Az eddigi hírek alapján mind a korábbi lengyel kormánypárt, mind a volt szlovén és az jelenlegi szlovák kormánypárt is csatlakozhat a frakcióhoz, így biztosan úgy írták alá a kiáltványt, hogy megtervezték a frakció létrehozását” – nyilatkozta az Indexnek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az aláírt dokumentumot is rendelkezésre bocsátotta. A felek a patrióta kiáltványt egy közös sajtónyilatkozattal erősítették meg.

Mráz Ágoston Sámuel felidézte, hogy a magyar kormányfő a vasárnapi bejelentéskor azt is megígérte, hogy ez lesz a legnagyobb jobboldali európai pártszövetség, így tehát szerinte kijelenthető, hogy a Fidesznek és a KDNP-nek ambíciózus céljai vannak.. 

Ha megmarad az Identitás nevű párt és az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció, akkor a most bejelentett hazafias szövetséggel együtt egy hárompárti jobboldali koalíciós szövetség is létesülhet, amely átalakíthatja a teljes európai politikai teret. Az úgynevezett háborúpári koalícióval szemben, ami a személyi kérdéseket eldöntötte a most záruló héten, egy új politikai erőközpont jöhet létre. Így az európai politika eddigi domináns jellege egy kétpárti, versengő struktúrává alakulhat át

– fogalmazott lapunk érdeklődésére Mráz Ágoston Sámuel. 

Nagy változásra nem lehet számítani

Az Index a témában Nagy Attila Tibor politikai elemzőt is megkereste, aki Orbán Viktorék bécsi bejelentése után nem számít nagy változásra. Szerinte ugyanis ez egy kis frakció lesz az Európai Parlamentben, már amennyiben egyáltalán összejön a frakcióvá alakulás.

Ugyanakkor mégiscsak úgy fest a dolog, hogy az Európai Néppárt a szocialistákkal és a liberálisokkal képes lesz megszerezni a többséget, illetve meg is tartani azt, hiszen a többség az eddigi ciklusban is megvolt, mert benne voltak a zöldek is

– hangsúlyozta Nagy Attila Tibor, megjegyezve, hogy az uniópártiak megőrizték a többségüket, így Orbán Viktor szerinte kívül rekedt, tette hozzá.

A politikai elemző úgy látja, van esély arra, hogy a Fidesz elkerülje a legrosszabbat, vagyis azt, hogy egyetlen európai pártcsalád frakciójához sem tud csatlakozni.

(Borítókép: Nagy Attila Tibor és Mráz Ágoston Sámuel. Fotó: Kaszás Tamás, Papajcsik Péter / Index)