Letartóztatták az antifa támadások újabb gyanúsítottját

2024.07.01. 10:01
Letartóztatták azt a 23 éves német állampolgárságú férfit, aki a gyanú szerint részt vett a tavaly februári antifa támadásokban Budapesten. A gyanúsított 30 milliós óvadékkal kerülhet bűnügyi felügyeletbe.

A bíróság szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélye miatt elrendelte annak a 23 éves férfinak a letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a tavaly februári budapesti antifa támadásokban. A férfi 30 milliós óvadék ellenében bűnügyi felügyeletbe kerülhet – közölte Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője a 24.hu-val. 

A döntés értelmében a gyanúsítottnak havonta egyszer személyesen kell megjelennie rendőrségen. A lap azt írta, az ügyészség fellebbezett a végzés ellen, hogy a férfi ne kerülhessen bűnügyi felügyeletbe óvadékkal. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a 23 éves német állampolgárt európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján Berlinben fogták el tavaly decemberben. A férfit az eljárást folytató Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztály nyomozói június 28-án az osztrák–magyar határon vették át, majd Budapestre vitték, ahol életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete és súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, ám megtagadta a vallomástételt.  

Brutális támadások Budapesten

Mint ismert, tavaly februárban horrorisztikus támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket.

A támadás egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről. A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek.

A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak.

nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

A másodrendű Tobias E.-t nemrég ítélte el jogerősen is a Fővárosi Ítélőtábla 1 év 10 hónap börtönbüntetésre.