Hetvenöttel száguldozott az M5-ös bevezetőjén egy elektromos rolleres

2024.07.01. 15:24
Hatalmas sebességgel, védőfelszerelés nélkül száguldozott egy rolleres az M5-ös autópálya bevezető szakaszán. Egy vezetéstechnikai szakértő szerint egy kisebb bukkanó is hatalmas balesetet okozhatott volna.

Bukósisak és védőfelszerelés nélkül száguldozott egy férfi az M5-ös autópálya bevezető szakaszán. A veszélyes jelenetet egy sofőr videózta le, aki azt írta a posztja mellé, hogy körülbelül 75 kilométer/órás sebességgel ment az elektromos rolleres. A felvételeken jól látszik, hogy a vakmerő férfi az autóktól alig pár centire haladt el.

A Tények megszólaltatta Kőrös András vezetéstechnikai szakértőt is, aki alaposan kielemezte a felvételen látottakat. A szakértő elmondta, hogy védőfelszerelés nélkül ekkora sebességgel közlekedni nagyon veszélyes, mert a legkisebb megingás is azonnal eséssel végződik. Felhívta a figyelmet, hogy a fejnek és a törzsnek mindenféle sérülése hatványozott ilyenkor.

Jelenleg még nincsenek pontos szabályok a rollerekre, de az új KRESZ, amely várhatóan jövő tavaszra készül el, rendezi ezt a problémát.

Nem teljesen körbejárt még jogilag az elektromos rollereknek a helyzete, de azért már elég sok mindenhez lehet tartani magunkat. Az egyik ilyen például, hogy ez a sebesség, amivel ez az elektromos roller halad, ez 25 kilométer/óra feletti és a jelenlegi állásfoglalás alapján ez már segédmotornak minősül. Ebből fakadóan kéne rá jogosítvány, kéne a bukósisak meg kéne a biztosítás 

– mondta Kőrös András.

Nemrég történt egy ehhez hasonló eset, ami viszont tragédiával végződött. Néhány hete egy férfi meghalt, amikor a rollere valamiben elakadt. Nagy sebességgel ment, egy bukkanó dobhatta meg. Fejjel előre esett, majd több métert csúszott a betonon. A Tények szerint ez a rolleres sem viselt védőfelszerelést.