2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

David Pressman: A magyar kormány jól tenné, ha ezt nem alacsonyítaná le pusztán a pártpolitika szintjére

D KOS20220902007
2024.07.03. 07:22
Az Egyesült Államok függetlenségének közelgő 248. évfordulója alkalmából kedden beszédet tartott David Pressman nagykövet. Az eseményen említést tett Orbán Viktor ukrajnai útjáról, a közelgő amerikai elnökválasztásról és az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatáról is.

„Mai felszólalásomat Orbán Viktor miniszterelnök ma délelőtti, Kijevbe, Ukrajnába tett figyelemre méltó útjának említésével kezdeném. Az Egyesült Államok arra bátorította az ukrán és a magyar kormányt, hogy közvetlenül, vezetői szinten egyeztessenek, hogy feloldják a nézeteltéréseiket” – kezdte keddi beszédét David Pressman.

A nagykövet hozzátette, hogy a magyar kormányfő ukrajnai útja fontos és jelentős lépés, és figyelemmel fogják kísérni, hogy mi lesz a találkozók kimenetele.

David Pressman ezután rátért a közelgő amerikai elnökválasztásra. Elmondta, hogy Orbán Viktor naponta beszél arról, hogy kit szeretne győztesként látni ezeken a választásokon, és kire szavazna, ha ő maga amerikai lenne.

Csakhogy nem az. Ő Magyarország vezetője, amely pedig egy szövetséges ország. Nincs még egy olyan szövetségesünk vagy partnerünk – egyetlenegy sem –, aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson, láthatóan meggyőződve arról, hogy ez Magyarországot segíti, vagy legalábbis őt személyesen

– hangsúlyozta a nagykövet, majd kiemelte, hogy szövetség országok között köttetik, nem ideológiai partnerek között. Hozzátette azt is, lehet, hogy Magyarország jelenlegi kormánya „politikai” kérdésnek tekinti az Egyesült Államokkal való kapcsolatát, de ő biztosít mindenkit afelől, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem így van ezzel.

David Pressman elmondta, hogy az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata a magyarok és amerikaiak közös törekvésein alapul, hogy szabadon, demokráciában, jogállamiságban és biztonságban éljenek, és „a magyar kormány jól tenné, ha ezt nem alacsonyítaná le pusztán a pártpolitika szintjére”.

Ez egy olyan kapcsolat, amely nem a hatalmon lévő személyeken alapul; egyetlen országgal sincs ilyen bizonytalan helyzetben a szövetségünk

– jegyezte meg. Hozzátette, hogy a két ország kapcsolata nem abban mérhető, hogy a miniszterelnök milyen gyakran nyilatkozik a közösségi médiában, vagy hogy a magyar adófizetők mennyi pénzt költenek az Egyesült Államokban megválasztott képviselőjelölteket támogató politikai üzenetekre.

A nagykövet szerint függetlenségünk és szabadságunk országként azon múlik, hogy ismerjük-e a különbséget a nép és egyes személyek között, az elvek és a politika között, és tudjuk-e, hogy az előbbi szövetségekből, partnerségekből és kapcsolatokból építkezik, amelyek túlmutatnak az utóbbin.

„Ahogy Amerikát sem egy elnöke határozza meg, úgy Magyarországot sem határozza meg egy miniszterelnöke. Demokráciáink túlmutatnak egy-egy személyen, és az egymás iránti elkötelezettségünknek is túl kellene ezen mutatni” – húzta alá David Pressman.

(Borítókép: David Pressman 2022. szeptember 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)