Ha idén érettségizett a gyereke, júliustól ne számítson a családi pótlékra

2024.07.04. 14:19
Júliustól átalakul a családi adókedvezmény. Ha leérettségizik a gyerek, és nem tanul tovább, akkor nem jár a családi pótlék.

Az érettségi után már csak június végéig folyósítja a Magyar Államkincstár a családok számára a családi pótlékot – utalt rá az azenpenzem.hu. Ebben az esetben csak tanév végéig juthatnak hozzá a 2008 óta meghatározott összeghez.

A jogszabály szerint a tankötelezettség teljes időtartama alatt (ami jelenleg a 16. életévig tart), valamint amíg a gyerek közoktatási intézménybe jár, az állam biztosítja a családi pótlékot, de maximum a 20. betöltött életévig vagy sajátos nevelési igényű tanuló esetén 23 éves korig.

Felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyerek esetén egy család már nem részesül családi pótlékban, de az eltartottak számát növelheti, amennyiben a szülők azt szeptemberben igénylik. Ehhez azonban legalább egy tanköteles korú testvérének kell lennie, akkor két hónapra visszamenőleg tudják igényelni az emelt juttatást.

A 2008 óta változatlan, meghatározott összegek szerint egygyermekes család esetén 12 200 forint, míg kétgyermekesnél 26 600 forint a családi pótlék összege. Azonban ha az egyik gyermek még tanköteles, a másik pedig egyetemista, akkor ha a szülők igénylik, akkor a két gyermek után járó juttatás fele jár (ami az egygyermekeshez képest emelt összeg), vagyis 13 300 forint.

Azonban nem minden gyerek tanul tovább felsőoktatási intézményben, a szakképzésben levőkre más jogszabály vonatkozik. Az ő esetükben a 20. betöltött év az irányadó, de az érettségi után itt is igényelniük kell a szülőknek az emelt családi pótlékot.