A Bükk-fennsíkon beütött a júliusi fagy, azonban hamarosan jön a kánikula

2024.07.04. 17:18
Kaptunk pár mérsékelten meleg napot a nyárból, de a folytatásban ismét rákapcsol a hőség. Nagy eséllyel 30-35 fok körüli hőmérsékletet is mutathatnak a hőmérők a HungaroMet előrejelzése szerint. Záporok, zivatarok ideiglenesen frissíthetik a levegőt, ám utána fülledtség lesz jellemző. A száraz, meleg idő viszont ideális a most aktuális aratáshoz.

A magasban szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek, így hétvégétől ismét kánikulára kell majd készülni. Egyre nagyobb eséllyel mérhetünk 30, később 35 fokot is elérő csúcsértékeket. Kevés helyen ugyan kialakulhatnak záporok, esetleg zivatarok is, de ezek csak átmenetileg frissíthetik fel a levegőt, utánuk fülledtség következik.

Eközben megvolt az idei első júliusi fagy is a Bükk-fennsíkon. 

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete által üzemeltetett meteorológiai állomás az idei július első, és a nyári hónap ötödik fagypont alatti hőmérsékletét rögzítette a bükk-fennsíki Mohos-töbörben, ahol -1,12 Celsius-fok volt 4 óra 30 perckor.

A hétvégén sok napsütés várható, a csúcshőmérséklet jellemzően 30 Celsius-fok felett alakul – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Erre lehet számítani a következő napokban 

Pénteken a sok napsütést gomolyfelhő-képződés zavarja, de csapadékra nem kell számítani. Az élénk nyugati szelet az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön olykor erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 26-31 fok között várható.

Szombaton sok napsütés várható több fátyolfelhővel, kevés gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik a déli, délkeleti szél. A hajnali 12-19 fokról délutánra 29-35 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Általában száraz idő lesz, de északnyugaton, északon nem kizárt egy-egy zápor, zivatar sem. Több helyen megélénkül a déli, délnyugati szél. A hajnali 15-21 fokról a délutáni órákra 30-36 fok közé melegszik a levegő.

A száraz, meleg idő ideális az aratáshoz, de az ország középső részein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek szükségük lenne esőre

– írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt tíz napban többnyire 10 és 70 milliméter közötti csapadék hullott, a legtöbb a Dunántúlon és a Tiszántúlon, miközben az országban egyes területek csaknem teljesen szárazon maradtak. A felszínközeli talajréteg az ország nagyobb részén kellően nedves, a legszárazabb a fővárostól délre és keletre eső területeken. A felső 50 centiméteres réteg nedvessége a Duna–Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros–Körös közének nyugati felén kritikusan száraz. Az ország középső részén aszály, helyenként súlyos aszály van.

A hőmérséklet 3-4 Celsius-fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál.

Az ültetett növények a megszokottnál két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben, az őszi vetések már beértek, zajlik az aratás. A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, a fejlődésükhöz havi 100 milliméter eső lenne ideális.

Az előrejelzés szerint jó aratóidő várható. A talaj sokat fog száradni, így az aszályos terület kiterjedése is nőni fog. A hőmérséklet emelkedik, a csúcshőmérséklet 30 fok felett, 35 fok közelében valószínű. Ez a hőhullám tartósabbnak ígérkezik, a hónap közepéig jó eséllyel kitart – írták.