Megérkeztek az adatok, nagyot változtak az erőviszonyok a magyar belpolitikában

2024.07.04. 10:59
Múlt hónapban a kormánypártok és a Tisza Párt mellett csak a DK és a Mi Hazánk támogatottsága érte volna el a parlamentbe jutáshoz minimálisan szükséges, 5 százalékos küszöböt – derül ki az IDEA Intézet június második felében elvégzett, országosan reprezentatív felméréséből.

Az IDEA Intézet június 19. és június 27. között készített reprezentatív közvélemény-kutatása szerint ha most tartanának országgyűlési választásokat az EP-választáshoz hasonlóan négy párt érte volna el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt: a kormánypártok, Magyar Péter pártja, a DK, valamint a Mi Hazánk. Hozzátették: a jogosultak 66 százaléka adta volna le a szavazatát június végén.

Az adatok azt mutatják, a Fidesz–KDNP az év eleje óta stabilizálta helyzetét, a párt támogatottságának lassú, de folyamatos csökkenése megállt, sőt, az elmúlt időszakban már valamelyest növekedett is. Júniusban a Fidesz–KDNP szavazóinak aránya 30 százalékot ért el a teljes népességben, ez a biztos szavazók között 41 százalékos szavazati arányt jelentett volna egy parlamenti választáson.

A Tisza Párt a második legerősebb

A Tisza Párt a felmérés szerint egyértelműen a második legerősebb politikai erővé vált. A párt támogatottsága június végén 23 százalékot ért el a teljes népesség körében és 32 százalékot a biztos szavazók között. 2024 júniusában a két párton kívül csak a DK és a Mi Hazánk jutott volna be a magyar Országgyűlésbe – tették hozzá.

Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága a teljes népességben 7, a biztos szavazók körében 8 százalék lett, míg a Mi Hazánk népszerűsége nagyjából hasonló volt júniusban, csak egy kicsivel volt alacsonyabb (5, illetve 6 százalék).

Az intézet kihangsúlyozta: a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben még sohase fordult elő, hogy jelenleg négy olyan párt is van a magyar parlamentben, amelyek támogatottsága a teljes népességen belül az 1 százalékos szintet sem éri el. A Jobbik és az MSZP legalább a biztos szavazók között képes erre, a Párbeszéd és az LMP támogatottsága azonban a biztos szavazók körében is 1 százalék alatt maradt 2024 júniusában – derült ki a vizsgálatból.

Arról, hogyan alakulhat a magyar politika 2026-ra, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.