Szét is esett a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség?

2024.07.05. 15:16
Hivatalosan még nem, azonban a DK ráutaló magatartása szerint nem húzta ki a kitűzött 2026-ig tartó együttműködést a hármas szövetség.

A június 9–én megtartott EP- és fővárosi önkormányzati választáson együtt induló DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség idő előtt széteshetett. A politikai megállapodás eredetileg 2026-ig szólt, azonban a háromból két párt egyáltalán nem olyan magatartást tanúsít, mintha a következő két évben is szeretnének együttműködni – annak ellenére, hogy a következő országgyűlési választásra közös listát terveztek állítani.

Komjáthi Imre, az MSZP nemrég lemondó társelnöke azt mondta, hogy két oldalról lehet megközelíteni a szövetség létezését. Jogilag az MSZP kongresszusa 2026-ig hagyta jóvá a három párt együttműködését, amely a visszavonásig érvényes marad. Politikailag viszont szerinte is úgy fest, hogy nem volt hosszú életű az együttállás.

Gyurcsány és a DK valóban úgy kommunikál, mintha ez a szövetség már nem létezne. Várjuk a megkeresést a DK-tól. A szövetség legerősebb pártjának természetesen szíve joga felmondani a szerződést. Az MSZP a maga részéről hagyományosan be szokta tartani az ígéreteit – olvasható a Népszaván.

Azonban úgy fest, a másik két, júniusban kudarcot vallott ellenzéki párt nem szeretné folytatni a közös munkát. Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag említést sem tesz arról, hogy a szövetség még létezne, azonban Komjáthi szerint nem is kell – elég az, ha a DK úgy működik, mintha az együttműködés sosem létezett volna.

A Párbeszéd nemrég tartott kongresszusán viszont csaknem kimondta, hogy nem kíván tovább részt venni a hármas szövetségben. „Egy megújuló baloldali, progresszív erő kialakításán és megerősítésén kíván dolgozni” – hangzott el a gyűlésen, ahol Barabás Richárd elmondta, ezt a megújulást Gyurcsány Ferenc nélkül képzeli el, ami elég bizonyíték lehet a pártszövetség jövőjét nézve.