2024. július 9. 21:00
Spanyolország
Franciaország

A legmagasabb fokú hőségriasztást adták ki az egész országra

2024.07.05. 16:23
Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig – tudatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben pénteken.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 7-től július 12-ig.

Gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjanak parkoló autóban – hívta fel a figyelmet az NNGYK és a katasztrófavédelem, majd hozzátették: még egy félárnyékban álló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Továbbá arra kértek,

AKI NAPON ÁLLÓ AUTÓBAN HAGYOTT GYERMEKET VAGY HÁZIÁLLATOT LÁT, AZONNAL HÍVJA A 112-ES SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOT.

Mint írták, kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is. A kéményben légdugó alakulhat ki, ami miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik. Ezért nyáron is fontos a nyílt égésterű vízmelegítők mellett szén-monoxid-érzékelőt működtetni.

Hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom

Melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, így jelenleg hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom. Ám a hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet – húzták alá.

Az NNGYK és a katasztrófavédelem közlése szerint a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért a folyadékpótlásra is oda kell figyelni. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés, sportolás hőgutát okozhat, életveszélyes állapot is kialakulhat. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhetők azoknak a légkondicionált helyiségeknek a listája, amelyeket bárki igénybe vehet – írta a közlemény alapján az MTI. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras