Ismét beüt a kánikula, csaknem 40 fokos hőség jöhet a hétvégén

2024.07.05. 05:57
Pénteken még friss reggelre ébredhetünk, hiszen a minimum-hőmérsékletek 10 és 17 fok körül alakulnak, viszont délutánra 26 és 32 fok közé melegszik a levegő. Ez az érték még mindig semmi a 40 fokhoz képest, ami a hét utolsó napján már előfordulhat az Alföldön.

Pénteken a sok napsütést nappali gomolyfelhő-képződés zavarja, de csapadékra nem számíthatunk. Az élénk nyugati szelet az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön olykor erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 26 és 32 fok között várható – áll a HungaroMet előrejelzésében. Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Az Időkép a Dunántúlra többfelé élénk déli-délnyugati szelet jósol, a Dunától keletre pedig a nyugatias szelet kísérhetik sokfelé élénk, erős lökések. Reggelre még sokfelé felfrissül a levegő, a minimumok általában 10 és 17 fok között alakulnak. Ők is azt írták, hogy délutánra 26 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Hozzátették azt is, hogy az elmúlt napok felfrissülését egy hullámzó hidegfrontnak köszönhettük, ami kelet felé eltávozott. Mögötte déliesre fordul hétvégére a szél, és meleg, száraz levegőt szállít a Kárpát-medencébe. Sok felhő nem állja a napsütés útját, a kialakuló gomolyokból legfeljebb vasárnap északon, északnyugaton alakulhat ki egy-egy futó zápor, esetleg zivatar. Mindezek következtében szombaton 30–35 fok között tetőzik a meleg, a hét utolsó napján pedig közel leszünk a 40 fokhoz az Alföldön – jelezte az Időkép. 

Erre kell még vigyázni pénteken 

Az előrejelzésekben figyelmeztettek arra is, hogy nagy lesz a napszúrás veszélye, ezért nem lesz érdemes huzamosabb ideig a tűző napon tartózkodni.10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről – írták. 

Az orvosmeteorológiai előrejelzés a hét utolsó munkanapjára azt mutatja, hogy időjárási front nem lesz felettünk,

de az egyre melegebb idő miatt a melegfrontra érzékenyek körében különféle tünetek jelentkezhetnek.

Migrén, fejfájás, keringési problémák, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság egyaránt előfordulhat. Alvásproblémák is jelentkezhetnek, emiatt kialvatlanok lehetünk. A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység és nyugtalanság is jelentkezhet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras