Karácsony Gergely az újraszámlálásról: Kaotikus helyzet állt elő

2024.07.08. 14:35
Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán tartott sajtótájékoztatót arról, hogy mik azok a garanciális elemek, amelyek hiányában választási csalásra tett kísérletként értelmezi az érvényes szavazatok újraszámlálását.

Az érvénytelen főpolgármesteri szavazatok újraszámolásánál valahogy a fideszes kerületekben lett a legtöbb plusz Vitézy-szavazat – vélelmezi Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán, miután kiderült, hogy – ahogy azt az Index megírta – a Kúria vasárnap közzétett döntése szerint újra kell számolni a főpolgármester-jelöltekre leadott érvényes szavazatokat. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Akkor úgy határoztak, hogy az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Ahogy Karácsony Gergely írja: „Június 9-én Budapest 1367 szavazókörében sok ezer köztisztviselő és sok ezer pártdelegált őrködött a választás tisztasága felett. A legfontosabb garancia, ha az ellenérdekű politikai felek a folyamat minden lépését közösen ellenőrzik. Ha valakinek mégis kétsége merül fel az eredményt illetően, akkor azt csak olyan módon lehet ellenőrizni, ahol legalább ennyi garancia védi a folyamat tisztaságát.”

Az érvénytelen főpolgármesteri szavazatok újraszámolásánál azonban szinte minden garancia hiányzott – fogalmazott Karácsony, aki szerint ennek meg is lett az eredménye:

a Fideszes kerületben az érvénytelen szavazatok arányában csaknem két és félszer annyi plusz Vitézy-szavazatot találtak, mint az ellenzékiekben. Kiugró volt a 17. kerület, ahol a regnáló főpolgármester szerint teljes volt a káosz, és ez a káosz el fog szabadulni, amikor csaknem 800 ezer érvényes szavazatot kell újraszámolni.

Ahogy azt már az Indexen olvashatták, Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt hétfőn a Facebookon arról írt: szerinte elemi fontosságú, hogy minden szükséges garanciális elem biztosított legyen a főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálásához, majd pontokba szedte, amit a maga részéről elengedhetetlennek tart.

Karácsony Gergely közösségi oldalán sajtótájékoztatót tartott arról, hogy mik azok a garanciális elemek, amelyek hiányában választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni az érvényes szavazatok újraszámlálását.

Tájékoztatójában kiemelte: alapvető fontosságú, hogy választási eredmény valóban tükrözze Budapest akaratát. Véleménye szerint az érvénytelen szavazatok újraszámlálása is törvénytelen volt, amelyet az is alátámaszthat, hogy majdnem kétszer annyi fideszes szavazatokat találtak a fideszes kerületekben, mint az ellenzékiekben. Karácsony szerint jogsértő volt az Alkotmánybíróság döntése, mivel úgy véli, a testület „feltehetően politikai döntés alapján döntött amellett, hogy újraszámolják az érves szavazatokat és nem életszerű, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak hat nap alatt kell újraszámolnia majdnem 800 ezer szavazatot”.

Összességében kaotikus helyzet állt ellő

– szögezte le Karácsony Gergely.

Végül a főpolgármester négy olyan garanciális elemet jelölt meg, amelyek ha nem teljesülnek, választási csalás kísérleteként fog tekinteni az újraszámolásra:

  • a szavazóurnákat ne vigyék el és a választási delegáltak jelenléte nélkül ne bontsák fel;
  • az urnák és a szavazólapok felbontásánál az ellenzéki delegáltaknak jelen kell lenniük;
  • teljes körű nyilvánosság kell mind a 23 kerületben, a sajtó jelenlétében, és teljes körű dokumentálás mellett;
  • a Nemzeti Választási Bizottság mellé legyen lehetőség pluszmegfigyelők delegálására és nemzetközi megfigyelők részvételére.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy amennyiben ezek az alapvető garanciális elemek nem teljesülnek, akkor az eljárást választási csalásra tett kísérletnek fogja tekinteni.