Pisztrángtatár, kacsamell és krémleves: ötvenmillió forintba került idén a Kossuth-díjasok díszvacsorája

D MTZ20240314004
2024.07.08. 20:30
Még március 15-én, a díjak átadása után vendégelte meg díszvacsorán a friss Kossuth-díjasokat, családtagjaikat és politikusokat a Sándor-palota. A szerződés az egyik első volt, amelyet már Sulyok Tamás köztársasági elnök hivatalba lépése után kötöttek, emiatt is keltette fel figyelmünket. Az elnöki hivatal most azt is elárulta az Indexnek, pontosan mi volt a menü és milyen borokat fogyasztottak hozzá.

Néhány hete kerültek fel a Sándor-palota szerződései közé az első olyan kontraktusok, amelyeket már Sulyok Tamás március 5-i hivatalba lépése után kötött az elnöki hivatal. Ezek között bukkantunk egy érdekes, a többi tételtől igencsak eltérő szerződésre. Ez a sor arról szólt, hogy a Sándor-palota március 15-én (aznapi teljesítéssel) szerződést kötött a Gerbaud Gasztronómia Kft.-vel több mint ötvenmillió – egészen pontosan 50 millió 483 ezer – forint értékben étkeztetés és egyéb szolgáltatás biztosítására. A pénzt aztán március 27-én fizette ki a hivatal. A szerződés teljesítésének helye a Pesti Vigadó volt.

Díszvacsora a díjazottaknak

Ennél több ugyanakkor nem derült ki a felsorolásból, a hírek között pedig hiába kerestük, nem találtunk olyan eseményt, amely aznap este lett volna a Pesti Vigadóban, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Sándor-palotát, hogy pontosan milyen esemény is zajlott, esetleg Sulyok Tamás köztársasági elnök beiktatását ünnepelték-e, amely mindössze néhány nappal előtte volt. Levelünkre végül július elején kaptunk választ. Ebből kiderült, hogy nem Sulyok Tamást ünnepelték, éppen ellenkezőleg: a köztársasági elnök adott díszvacsorát.

„A levelében érdeklődött szerződés tárgya az idei Kossuth-díjasok részére a Sándor-palota által adott díszvacsora. Közel 400 meghívottja volt a rendezvénynek, köztük a Kossuth-díjjal kitüntetett művészek és kísérőik, családtagjaik, jelenlegi és volt közjogi méltóságok, döntéshozók, miniszterek” – írta az Indexnek a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága. Válaszukban hozzátették: a szerződésben szereplő ár tartalmazta a díszvacsorát, a bútorok és étkészlet bérleti díját, valamint a szervízdíjat.

Idén Kossuth-díjat kapott többek között Bretz Gábor operaénekes, Leslie Mandoki zenész, Trill Zsolt színész és Visky András író is. A díjazottakról itt írtunk bővebben.

Fogások és finom borok

A vacsora menüje a következő volt:

  • előétel: angolzelleres pisztrángtatár almaraguval és diósalátával; Rajnai Rizling Terior Selection 2021, Világi Pincészet
  • leves: medvehagyma-krémleves pirított napraforgómaggal
  • főétel: kacsamell lágy burgonyapürével, répákkal, spárgával és kakukkfüves jus-vel; Barbár 2019, Heimann Pincészet

Ezenkívül volt még vegetáriánus menü is.

A Sándor-palotától kapott információ szerint a Kossuth-díjjal kitüntettek részére a korábbi években is megrendezésre került a fogadás, igaz, erre az elmúlt két év szerződéseit átnézve nem bukkantunk rá. A Pesti Vigadóban korábban is volt olyan díszvacsora, amit a Sándor-palota fizetett (például tavaly októberben), de az nem a Kossuth-díjasok, hanem a friss Nobel-díjasok, Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére adta még Novák Katalin. Az az esemény mintegy 28 millió forintba került. 

„Az ünnepi esemény lehetőséget biztosít a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetéssel rendelkezők számára egy olyan összejövetelre, ahol nemcsak találkozhatnak egymással, hanem kötetlen formában beszélgethetnek a Magyarországot érintő legfontosabb kulturális és közéleti témákról” – húzták alá.

(Borítókép: A díjazottak csoportképe a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament főlépcsőjén 2024. március 14-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)