Pisztrángtatár, kacsamell és krémleves: ötvenmillió forintba került idén a Kossuth-díjasok díszvacsorája
További Belföld cikkek
- Sulyok Tamás karácsonyi üzenete: Sose tekintsünk a másik magyarra ellenségként!
- Műtét közben tanul az új budapesti robotsebész, de egyedül mégsem operálhat
- „Megszólalt a Kicsi” – karácsonyi különkiadást kapott a Menczer–Magyar-csörte
- Padlógázzal ment szemben a forgalommal egy ámokfutó sofőr Szolnokon
- Három hónapos csecsemő halt meg Budapesten
Néhány hete kerültek fel a Sándor-palota szerződései közé az első olyan kontraktusok, amelyeket már Sulyok Tamás március 5-i hivatalba lépése után kötött az elnöki hivatal. Ezek között bukkantunk egy érdekes, a többi tételtől igencsak eltérő szerződésre. Ez a sor arról szólt, hogy a Sándor-palota március 15-én (aznapi teljesítéssel) szerződést kötött a Gerbaud Gasztronómia Kft.-vel több mint ötvenmillió – egészen pontosan 50 millió 483 ezer – forint értékben étkeztetés és egyéb szolgáltatás biztosítására. A pénzt aztán március 27-én fizette ki a hivatal. A szerződés teljesítésének helye a Pesti Vigadó volt.
Díszvacsora a díjazottaknak
Ennél több ugyanakkor nem derült ki a felsorolásból, a hírek között pedig hiába kerestük, nem találtunk olyan eseményt, amely aznap este lett volna a Pesti Vigadóban, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Sándor-palotát, hogy pontosan milyen esemény is zajlott, esetleg Sulyok Tamás köztársasági elnök beiktatását ünnepelték-e, amely mindössze néhány nappal előtte volt. Levelünkre végül július elején kaptunk választ. Ebből kiderült, hogy nem Sulyok Tamást ünnepelték, éppen ellenkezőleg: a köztársasági elnök adott díszvacsorát.
„A levelében érdeklődött szerződés tárgya az idei Kossuth-díjasok részére a Sándor-palota által adott díszvacsora. Közel 400 meghívottja volt a rendezvénynek, köztük a Kossuth-díjjal kitüntetett művészek és kísérőik, családtagjaik, jelenlegi és volt közjogi méltóságok, döntéshozók, miniszterek” – írta az Indexnek a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága. Válaszukban hozzátették: a szerződésben szereplő ár tartalmazta a díszvacsorát, a bútorok és étkészlet bérleti díját, valamint a szervízdíjat.
Idén Kossuth-díjat kapott többek között Bretz Gábor operaénekes, Leslie Mandoki zenész, Trill Zsolt színész és Visky András író is. A díjazottakról itt írtunk bővebben.
Fogások és finom borok
A vacsora menüje a következő volt:
- előétel: angolzelleres pisztrángtatár almaraguval és diósalátával; Rajnai Rizling Terior Selection 2021, Világi Pincészet
- leves: medvehagyma-krémleves pirított napraforgómaggal
- főétel: kacsamell lágy burgonyapürével, répákkal, spárgával és kakukkfüves jus-vel; Barbár 2019, Heimann Pincészet
Ezenkívül volt még vegetáriánus menü is.
A Sándor-palotától kapott információ szerint a Kossuth-díjjal kitüntettek részére a korábbi években is megrendezésre került a fogadás, igaz, erre az elmúlt két év szerződéseit átnézve nem bukkantunk rá. A Pesti Vigadóban korábban is volt olyan díszvacsora, amit a Sándor-palota fizetett (például tavaly októberben), de az nem a Kossuth-díjasok, hanem a friss Nobel-díjasok, Karikó Katalin és Krausz Ferenc tiszteletére adta még Novák Katalin. Az az esemény mintegy 28 millió forintba került.
„Az ünnepi esemény lehetőséget biztosít a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetéssel rendelkezők számára egy olyan összejövetelre, ahol nemcsak találkozhatnak egymással, hanem kötetlen formában beszélgethetnek a Magyarországot érintő legfontosabb kulturális és közéleti témákról” – húzták alá.
(Borítókép: A díjazottak csoportképe a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament főlépcsőjén 2024. március 14-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)