Lassan termálvíz lesz a Balatonból, Németh Lajos szerint jön az újabb felmelegedés

2024.07.11. 06:09
A héten tapasztalható felmelegedés miatt a Balaton vizének hőmérséklete is jócskán emelkedni fog – hangzott el a TV2 Mokka című műsorában.

Mint a Tények oldalán közölték, a Balatonnál szerda reggel – amikor Németh Lajost kérdezték a helyszínen – még kellemes, enyhe délkeleti széllel tarkított időjárás uralkodott. A meteorológus azonban elmondta, hogy egy erős felmelegedés várható, és ennek következtében a hétvégére néhol akár a 29 fokot is elérheti a tó vizének hőmérséklete.

Németh Lajos azt is hozzátette, hogy a tartós déli áramlással Észak-Afrika felől forró levegő érkezik Magyországra, és emiatt a kialakult kánikulának egyelőre nem látni a végét. Ezzel összefüggésben az elkövetkező tíz napra mert komolyabb jóslásokba bocsátkozni, mint mondta: ez idő alatt egy-egy szórványosan előforduló, frissítő záport leszámítva érdemi változás nem történik.

Mint emlékeztetett, kedden Baján megdőlt a napi melegrekord is, ugyanis az alföldi városban 38,1 fokot mértek.

A meteorológus megjegyezte, hogy emberpróbáló időszak van még előttünk, és pénteken, illetve szombaton a bűvös 40 fokot is átléphetjük a déli vidékeken, de a 2007. július 20-án, Kiskunhalason felállított 41,9 Celsius-fokos abszolút rekord szerinte nem kerül veszélybe.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras