Rekkenő hőség lesz, az egész országra figyelmeztetést adtak ki

2024.07.11. 06:11
Csütörtökön nagyrészt napos, meleg idő várható, csapadék leginkább az ország középső részén alakulhat ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul. A meteorológusok az ország egész területére figyelmeztetést adtak ki magas középhőmérséklet miatt. Tizenegy vármegyében hármas fokú, piros figyelmeztetés lesz érvényben a hőség miatt.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton.

A déli óráktól viszont erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak – számolt be a HungaroMet.

Csapadék leginkább Magyarország középső területein fordulhat elő. Estére viszont összeesnek a gomolyfelhők és lecseng a csapadéktevékenység. A keleties szél estére északira, északkeletire fordul, és többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek.

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Az ország nagyobb részén 29 fok körül vagy afelett alakul a napi középhőmérséklet, 27 fokot csak az északnyugati megyékben és az Északi-középhegységben mérhetnek. A hőség miatt a legmagasabb, hármas fokú, vörös figyelmeztetést adtak ki Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, illetve Tolna vármegyére. 

Kettes fokú, narancssárga figyelmeztetés lesz érvényben magas középhőmérséklet miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala vármegyében. 

Megterheli a szervezetet a kánikula

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint csütörtökön a fokozódó kánikula jelenti majd a legnagyobb megterhelést szervezetünknek. A hőségben többeknél migrén, vérnyomás-ingadozás és keringési probléma is jelentkezhet.

Továbbá általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság. A trópusi éjszakák miatt pedig az éjjelek sem lesznek pihentetőek. Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk és felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras