Sürgősen esőre lenne szüksége a növényeknek, hatalmas a vízhiány Magyarországon

2024.07.12. 21:30
Sínylődik a kukorica, a cukorrépa, mivel az Alföld egyes részein már kritikusan száraz a talaj. Az aszályos területek egyre kiterjedtebbek lesznek a HungaroMet tanulmánya alapján. Egy agrárközgazdász szerint már most minimum 200 milliárd forint a kár, enyhülés pedig nem várható.

Szinte az egész országban hiányzik a víz a talajból. A HungaroMet jelentése szerint „az aszályos területek kiterjedése egyre nő”, „a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén már kritikusan száraz” a talaj felső rétege. A Duna-Tisza közén és a Szentes–Orosháza–Hódmezővásárhely térségében legsúlyosabb a helyzet – közölte az RTL Híradó.

Kránicz Zoltán főagronómus véleménye szerint a kukorica megmentéséhez enyhülésre és kiadós esőzésre lenne szükség.

„Normál években 8-9 tonnás termésátlagok vannak Magyarországon. Most az alföldi megyékben, ahol nincs öntözés és már vízhiány van, ott bizony biztos, hogy 5 tonna alatti termésátlagok lesznek” – mondta az RTL-nek Raskó György agrárközgazdász.

A szakember úgy véli, hogy a veszteség – csak a kukorica miatt – eddig legalább 240 milliárd forint. A szakember arra is rámutatott, hogy a napraforgónak és a cukorrépának is napokon belül eső kell, különben nem élik túl a hőséget.

Egyelőre továbbra sem látni a hőhullám végét, legalább egy hétig még kitart a forróság. Kedden érheti el tetőpontját, ekkor az Alföldön már a 42 fokot is elérheti a hőmérséklet, és csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar

– mondta a várható időjárásról Kókai Ádám meteorológus.

Hazánkban a kukoricaföldek alig két százalékát öntözik, annak ellenére, hogy két éve – amikor a rendkívüli aszály 1000 milliárd forintos veszteséget okozott –  a szakemberek  víztározók és csatornák kialakítását szorgalmazták.

A csatorna kereste az Agrárminisztériumot, arról érdeklődve, hogy mennyi kárt jelentettek eddig, és milyen fejlesztések történtek 2022 óta. Az illetékesek azt reagálták, hogy aszálykárokat több mint 16 ezer hektáron észleltek, és „soha ennyi öntözésfejlesztési termelői támogatást nem adtak a gazdálkodóknak”, mint az elmúlt években.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.