Kitart a rendkívüli hőség, szombaton sem szabadulunk az emberpróbáló időtől

2024.07.13. 06:15
A hétvége első napján az jár a legjobban, aki otthon marad egy ideális hőmérsékletűre hűtött lakásban, vagy van olyan szerencséje, hogy egy jó vízminőségű strand közelében hűsítheti magát. A nappali csúcshőmérséklet az ország egyes területein elérheti a 41 fokot, és éjszaka is a trópusokon érezhetjük magunkat.

Szombaton a sok napsütést csak időnként zavarhatja meg erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. A délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Erre eleinte keleten, valamint a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély.

A Dunántúlon egy-egy heves zivatar sem kizárt, amihez nagyobb méretű jég, szélvihar és felhőszakadás társulhat. Itt az északnyugati, a Dunától keletre a nyugati-délnyugati szél lehet többfelé élénk, néhol erős.

Trópusi éjszakánk lesz, hajnalban 19–26 fok várható. Nyugaton, északnyugaton 30–35 fok közé mérséklődik a forróság, máshol 36–41 fokra számíthatunk. 

Az ország döntő részén 29 fok körüli vagy a feletti napi középhőmérséklet valószínű.

A HungaroMet előrejelzése szerint magas középhőmérséklet miatt az egész országban harmadfokú, vörös, illetve másodfokú, narancs figyelmeztetés van érvényben. Zivatar miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki

  • Pest,
  • Fejér,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom- Esztergom,
  • Vas és
  • Veszprém vármegyékre, az ország többi területén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Felhőszakadás miatt Zala és Veszprém vármegyében érvényben citromsárga figyelmeztetés.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint továbbra is a rendkívüli hőség jelenti majd a legnagyobb megterhelést szervezetünk számára. A nagy melegben migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel. Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

A trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek pihentetőek. Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk. Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok. Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Még sosem volt ennyire meleg az első félév

Ahogy azt az Index megírta, a jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni – közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. Mint írták, soha ilyen meleg első fél évet nem regisztráltak még Magyarországon, mint idén, a mostani globális kibocsátásokat követve pedig az Alföldön minden évben számíthatunk 40 Celsius-fokos maximumokra az évszázad második felében. Eközben a kánikula miatt a belügyminisztérium július 18-ig meghosszabbította a szociális ellátásra vonatkozó úgynevezett vörös kódot.

Arról is számot adtunk, hogy július 11-én Kelebián a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja. Az eddigi legmelegebbet Szerepen mérték, 1922-ben. A fővárosi és az éjszakai melegrekordok is megdőltek az elmúlt napokban.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras