Legalább 10-15 százalékkal többen haltak meg a hőhullám alatt

2024.07.14. 20:50
Az NNGYK szakértője szerint az átlagoshoz képest legalább 10-15 százalékkal többen halnak meg a kánikula miatt. A rosszullétek növekvő száma az Országos Mentőszolgálat munkatársait is nagyon megterheli. A hőhullám miatt annyi riasztást kapnak, mint a koronavírus-járvány idején.

A mostani hőhullám miatt annyit dolgoznak a mentők, mint a koronavírus-járvány csúcsidőszakában, ezért folyamatosan csoportosítják át a kapacitásaikat – derült ki az RTL Híradóból. Főként egyszerűbb rosszullétekhez riasztják őket, de sok a súlyos eset, például infarktus is. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint nehéz megmondani, hogy egy szívinfarktus hátterében milyen szerepet játszik a magas hőmérséklet, az aktuális időjárási helyzet, de a statisztika azt mutatja, hogy most már nemcsak a legveszélyeztetettebbek, az idős, krónikus betegek, hanem a fiatalok is olyan veszélyben vannak, amire érdemes odafigyelni.

„A szokásos 3500 eset helyett most már 4300 riasztást kapunk huszonnégy óra alatt, ami nagyon magas érték, idézi a Covid alatti nagyon magas betegszámot. Minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy gyorsan odaérjünk minden helyszínre. A bajtársainktól is komoly teljesítményt igényelnek ezek a napok” – mondta Győrfi Pál.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál (NNGYK) még várnak a hőség miatti halálozási adatokra, de az RTL-nek nyilatkozó szakértőjük szerint az már biztos, hogy

legalább 10-15 százalékkal többen haltak meg a hőhullám alatt. Ráadásul minél tovább tart a hőhullám, annál nagyobb a veszteség.

Páldy Anna szakértő szerint megerőlteti a szervezetet az állandó védekezés, ráadásul az éjszakai meleg miatt aludni sem tudunk rendesen, ami nem csak a kockázati csoportba tartozókat, az időseket viseli meg, hanem mindenkit. Kimerülnek a tartalékaink, romlik a magas hőmérséklettel szembeni védekezési képességünk, így aztán egyre többen folyamodnak orvosi segítségért – közölte Páldy Anna.

A szakértő szerint a legfontosabb a folyamatos folyadékpótlás, de az ásványi anyagok beviteléről sem szabad megfeledkezni.