Kőkeményen lecsapott a Nébih, több álőstermelő is pórul járt

2024.07.16. 10:20
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai nyári őstermelői célellenőrzés keretében adminisztratív, piaci és termőhelyi ellenőrzéseket végeztek Budapesten és hat vidéki településen. Az ellenőrzések alkalmával összesen 32 őstermelőt vizsgáltak meg, és ezekből 10 esetben indult eljárás.

Az MTI jelentése szerint a Nébih szakemberei nem saját termesztésből származó vagy nyilvántartásba nem bejelentett termékek értékesítésével kapcsolatos jogsértésekkel is találkoztak.

A felügyelők különféle szempontokat is figyelembe vesznek, a termékek nyilvántartásbeli státuszát, az árusító személy jogosultságát, azt is ellenőrizték, hogy az őstermelők valóban saját maguk által termesztett termékeket értékesítenek-e, és hogy az eladott mennyiségek megfelelnek-e a nyilvántartásban szereplő adatoknak.

A vizsgálatokkor több esetben szükség volt helyszíni ellenőrzésekre is, az eljárások eredményeként azonosították, hogy egyes őstermelők nem megfelelően jártak el, és jogkövető versenytársaikat is hátrányosan érintették a jogsértések.

A Nébih intézkedései között szerepel az érintett termelők eltiltása az őstermelői tevékenységtől, valamint összesen mintegy egymillió forint bírság kiszabása. A leggyakoribb jogsértés továbbra is az, hogy az őstermelők nem rögzítik megfelelően a nyilvántartásban a felvásárolt termékeket. Ugyanakkor növekszik az álőstermelők száma is.

A nyári szezonális ellenőrzés augusztus 15-ig tart, és kiterjed fesztiválokra, vendéglátóhelyekre, táborokra, a street food létesítményekre és strandbüfékre is. A hatóságok figyelmének fókuszában olyan termékek állnak, mint a grillsajtok, növényvédő szerek, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint élőállat-szállítmányok.