A magyarok többsége nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását

2024.07.17. 09:02
A magyarok többsége (51 százalék) nem támogatja, hogy újra megválasszák Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből.

Az Európai Tanács többsége ismét Ursula von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének, ám az elnök asszony akkor folytathatja a munkáját, ha csütörtökön az Európai Parlament képviselőinek többsége – legalább 361-en – megszavazza – emlékeztet sajtóközleményében a Nézőpont Intézet. Az elemzőszervezet ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a fontos személyi döntés nemcsak a két párt együttműködése, de társadalmi támogatása miatt is fordulópont lehet a magyar belpolitikában.

A kérdésben végzett felmérésük pedig egyértelmű eredményt hozott: a magyar választók abszolút többsége (51 százalék) szerint a magyar képviselőknek nem kellene támogatniuk Ursula von der Leyen újbóli megválasztását, és mindössze negyedük (26 százalék) helyesli a folytatás megszavazását.

Mint írták, a bizottság jelenlegi elnökének elutasítottsága nem meglepetés, miután politikai nyomásgyakorlás céljából számos, Magyarországnak kedvezőtlen döntést hozott. Emellett a magyar kormány álláspontjával teljesen ellentétes állásponton van többek között a háború, a migráció és a gender ügyekben is, a magyar kormányfő békemissziójára válaszul pedig éppen bizottsági bojkottot hirdetett a magyar soros elnökséggel szemben.

Csak a DK szavazóinak többsége támogatja 

A pártok támogatóit tekintve a Fidesz szavazóinak négyötöde (79 százalék) szerint nem szabadna megszavazni a bizottság jelenlegi elnökének újraválasztását (és csak 6 százalékuk szerint igen). De a jobboldali ellenzék, a Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak többsége (52 százalék) is ellenzi von der Leyen támogatását, ugyanakkor 37 százalékuk (a szavazótáborok közül a legnagyobb arányban) nem tudott véleményt formálni a kérdésben.

Hozzátették: az Európai Néppárthoz csatlakozó Tisza Pártsem támaszkodhat saját szimpatizánsainak egységes véleményére,

miután kevesebb mint felük támogatná (49 százalék) von der Leyen újraválasztását, ötödük elutasítaná (19 százalék), és harmaduknak nincs véleménye a kérdésben (32 százalék).

A Demokratikus Koalíció szavazóinak többsége (57 százalék) viszont támogatná von der Leyen újraválasztását, és mindössze 10 százalékuk utasítaná el. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a két baloldali erő, a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció együttműködésének kezdete lesz Ursula von der Leyen megválasztása a csütörtöki szavazáson – írta a közlemény végén a Nézőpont Intézet.