Halpusztulásra számítanak a Holt-Marcalnál a víz felmelegedése miatt

2024.07.18. 14:30
A folyó holtágát kezelő Magyar Vagon és Gépgyár Horgászegyesület tervez pontytelepítést, azonban ezzel meg kell várni a kánikula végét.

Folyamatosan, de lassan áramlik a Holt-Marcal a Magyar Vagon és Gépgyár Horgászegyesület közleménye szerint, azonban a meleg miatt számítanak elhullásra a halállományban – számolt be a pecaverzum.

Bár a víztömeg 3-4 nap alatt cserélődik az MVG Horgászegyesület által felügyelt területen, a folyó megállás nélkül apad. Ennek ellenére a folyamatos mérések alapján a víz oxigénszintje nem csökken – inkább a kialakult kánikula az, ami miatt halpusztulástól tartanak a horgászok. A felmelegedéskor kialakuló algásodás nem veszélyes az élővilágra, sokkal inkább a meleg az, amivel a halak nem tudnak mit kezdeni.

Bejelentették, hogy a horgászfogások elősegítése végett terveznek nyáron pontytelepítést, viszont a művelettel meg kell várni az első lehűlést, ugyanis ez a jelenlegi állapotok mellett óriási kockázattal járna. A halőrök szerint most is lehet halat fogni, csak alkalmazkodni kell.

Akik 1-2 órát üldögélnek a kibetonozott, árnyék nélküli horgászhelyükön, ahol ráadásul a tököt is jól megritkították, tényleg nem sok eséllyel teszik azt

– fogalmazott a Horgászegyesület.

Emellett különböző szabálysértésekről is beszámoltak, amelyek a nyáron megszaporodtak. Abdán például engedély nélküli horgászokat büntettek a halőrök, a Holt-Marcalon pedig egyre gyakrabban kapnak el hárombotos horgászokat is. Bár utóbbinak csak 10 ezer forint és 3 hónap eltiltás a büntetése, idéntől már a területi engedélyt sem kapják vissza a szabálysértők.