Eljárás indult Balázsék ellen kiskorúak személyiségfejlődésének veszélyeztetése miatt

2024.07.18. 12:38
A Balázsék ellen nem ez az első ilyen eljárás, Sebestyén Balázs és műsorvezetőtársai ismét átlépték a korhatárt.

Kiskorúak szexuális jellemfejlődésének veszélyeztetése miatt indít eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Sebestyén Balázs, Rákóczi Ferenc és Ráskó Eszter Balázsék című reggeli műsorával szemben.

Június 11-én reggel 6 órakor hangzott el egy olyan mondat Rákóczi szájából, ami a hatóság szerint átlépi a médiaszolgáltató által meghatározott III. korhatári kategóriát (12 éven aluliak számára nem ajánlott). Az NMHH ellenőrzése után megállapította, hogy a szegmensnek a IV. korhatári kategóriába – a 16 éven aluliak számára nem ajánlott szintre – kellett volna kerülnie, így csak este 9 után kerülhetett volna adásba.

Nem ez az első eset, hogy a Balázsék egy részébe beleköt a Nemzeti Médiahatóság. Július elején közölték, hogy a tavaly szeptember 19-én, október 26-án és november 29-én közzétett adások szintén áthágták a korhatár-besorolás korlátait.

Ezzel szemben az NMHH nem indít eljárást az RTL-t üzemeltető M-RTL Zrt.-vel szemben, akik június 15-én 15 óra 9 perckor tették közzé az Európai vakáció című filmet. A bejelentő szerint a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” besorolás nem megfelelő, ám a műsor az ezt takaró III.-as kategóriába tartozik a hatóság szerint, így nem történt jogsértés.

Bejelentés alapján vizsgálták továbbá a Super TV2-t üzemeltető román S.C. CEE Broadcasting Co. Srl.-t is, ahol a Beverly Hills-i zsaru 2 című filmet 18:50 és 21:00 között adták le, 12 éven aluliak számára nem ajánlott besorolással, ám az a IV.-es, 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába tartozik, amelyet csak este 9 és hajnal 5 között lehetett volna sugározni. Ennek következtében az NMHH értesítette a román társhatóságot (CNA).

Több bejelentés nyomán eljárás indult a TV2 Zrt.-vel szemben a Tények és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-vel szemben az M1 Híradó miatt. 

Az NMHH véleménye alapján a két műsor megsértette a politikai reklámok közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Emellett hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta a Közösségi Rádiózásért Egyesület által üzemeltetett Spirit FM-et. A május 27. és június 2. közti műsorhét tekintetében az NMHH megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem tett eleget a hatósági szerződésben foglaltaknak: túl kevés volt a közszolgálati jellegű tartalom és a hírműsorszám, és túl nagy volt a zenei művek aránya.