Energiaügyi Minisztérium: Jelentősen nőtt a napelemes beépített teljesítmény az első fél évben

2024.07.19. 21:03
Az Energiaügyi Minisztérium beszámolója szerint tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény az idei első fél évben Magyarországon. Júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe itthon.

A MAVIR friss adatai szerint júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal.

Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól – számolt be pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Kiemelték: csaknem 275 ezer háztartási méretű kiserőmű kapacitása együttesen 2514 megawatt, további 520 megawatt a saját célra termelőké. A tavalyi év végéhez képest az első féléves növekedés 673 megawatt volt, az év első hat hónapjában tehát mintegy tizedével nőtt a hazai napelemes rendszerek beépített teljesítménye.

Az időarányos előrehaladás alapján az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan idén is nemzetközi összevetésben kimagasló, 1 gigawatt feletti mértékben gyarapodhat a hazai napenergia-kapacitás – jelezte a minisztérium.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) napokban közzétett beszámolója szerint 2010 és 2022 között 2 megawattról (MW) 4235 MW-ra emelkedett a napelemek beépített teljesítőképessége.

Az elmúlt évek lendületes növekedésének köszönhetően hazánk hat évvel korábban, már 2024 tavaszára elérte az előzőleg 2030-ra megcélzott 6 gigawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért a következő évtized elejére kétszer nagyobb, 12 gigawatt beépített teljesítménnyel számol – húzta alá az EM.

A jövő a zöldenergiáé

A közleményben kiemelték: a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élen kíván járni a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. Fontos eredmény, hogy 2023-ban Magyarországon volt a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb a napenergia aránya az áramtermelésben.

A kormány a már futó programokban 230 milliárd forinttal ösztönzi a zöldenergia fokozott és hatékonyabb hasznosítását. A további napelemes teljesítmény növelését érdemben előmozdítja a Napenergia Plusz Program.

A támogatott fejlesztések nagyobb számban 2024 második felében készülhetnek el. A program a keretösszeg megemelésének köszönhetően több mint 25 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát – mutattak rá. A nyertesek a napelem és energiatároló egyidejű telepítésével saját célra termelhetnek zöldenergiát, így önellátási képességük erősödik, áramszámlájuk csökken – írta az MTI a közlemény alapján.