Szijjártó Péter: Páncélmellény fel, össztűzre felkészülni, irány Brüsszel

2024.07.22. 08:10
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU-tagországok vezetői hetek óta „a békemissziónkon köszörülik a nyelvüket”. Ezért a tárcavezető politikai össztűzre készül a külügyminiszterek hétfői találkozóján.

Politikai össztűzre készül Szijjártó Péter az EU-tagországok külügyminisztereinek hétfői találkozóján – közölte Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. 

Mint írta, a brüsszeli külügyes bürokrácia és egyes EU-tagországok vezetői hetek óta „– frusztráltságból/irigységből/az elhibázott stratégiájuk lelepleződése miatt –” a békemissziónkon köszörülik a nyelvüket. Miért kellett találkozni Vlagyimir Putyinnal, Hszi Csin-pinggel és Donald Trumppal?!

Hozzátette: azóta a svájci külügyminiszter találkozott az orosz külügyminiszterrel, az amerikai és az orosz védelmi miniszter telefonon tárgyalt egymással, Zelenszkij ukrán elnök pedig Trump elnökkel beszélt. Ehhez képest a brüsszeliektől és európai barátainktól csak egy gyerekes ülésezési bojkottra futja, meg a szájkaratéra – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Ma (politikai) páncélmellény fel, (politikai) össztűzre felkészülni! Irány Brüsszel, várnak a külügyminiszter-kollégák, EU külügyi tanács

– tette hozzá végezetül a külügyminiszter. 

Orbán Viktor békemissziója 

Mint arról az Index beszámolt, miután Magyarország 2024. július 1-jén átvette az Európai Unió soros elnökségét, Orbán Viktor békemissziót hirdetett. A magyar miniszterelnök utazásait

A miniszterelnök később levélben számolt be a megbeszéléseiről Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. Útjai azonban nem arattak osztatlan sikert az uniós vezetők körében. Többen elítélték Orbán Viktor békemisszióját, mondván, hogy az Európai Unió soros elnökeként erre nem volt felhatalmazása. Az utazások nyomán 63 EP-képviselő levélben kérte, hogy függesszék fel Magyarország szavazati jogát. Az Európai Unió biztosai pedig bojkottálják a soros elnökség magyarországi eseményeit.